Kuća za dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih na pomolu u Banjaluci

Vijesti 14. okt 202419:14 0 komentara

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, često u borbi za svoja prava, bitke su vodili na ulici. Više puta, sputavani. Vječno zabrinuti. Šta će biti sa njihovom djecom, kada njih više ne bude? Pitanje je, na koje je čini se, bar Banjaluka pronašla odgovor. Kuća za dugoročno zbrinjavanje djece, mladih i odraslih na pomolu. No, pojedini se ipak pitaju, da li je sve plemenita ideja ili obmana?

Često onemogućeni da rade. Luksuz odmora – nemaju. Da su se razboljeli – zaborave. Ovo su samo neki od problema sa kojima se suočavaju roditelji djece sa poteškoćama u razvoju. Gordana iz Banjaluke majka je djeteta koje zahtjeva brigu 24 sata. Postojanje kuće koja će imati mogućnost cjelodnevnog zbrinjavanja djece, za nju će značiti , baš ono što stoji u imenu projekta – ” Predah”.

Gordana Adamović Đorđević – Udruženje “Moja Luka”:

“I taj predah je u momentu kada baš zatreba, kada se čovjek razboli , kada nema gdje sa djetetom. 20 dana u komadu, odnosno dan za dan i ostalo po potrebi , tako da, u suštini ne znamo kakva će biti organizacija tu, ali vrlo je važno da to bude bezbjedan smještaj, što ćemo tu i dobiti.”

Plac je pronađen. Kamen temeljac – postavljen. Pripremni radovi u toku. Projekat je to grada Banjaluka, zajedno sa donatorima i humanim ljudima. Kuća Predah trebalo bi da posjeduje dnevni boravak, igralište i spavaće sobe.

Ovo je lokacija na kojoj bi trebalo da bude izgrađena kuća Predah. Ono što pojedini zamjeraju jeste što bi se trebala nalaziti tik ispod glavnog magistralnog puta.

No, lokacija i izgled prostora nije jedino što je za pojedine roditelje, ipak sporno. Za majku Ivonu iz Banjaluke, nekoliko je upitnika iznad glave. Dobra ideja, kaže, ali sa dosta nepoznanica. Najviše sumnje izražava u postojanje sveobuhvatne zdravstvene njege.

Ivona Šunkić, majka djeteta sa poteškoćama u razvoju:

“Isključivo ko je nadležan za noćnu brigu o pacijentu , o delikatnom slučaju je klinički centar i zavod Zotović, mene sad samo zanima da li je grad razmišljao o tome šta znači palijativna njega , da li oni imaju dozvolu za to, to je posebna dozvola od ministarstva u kojem vam dozvoljavaju da dijete može da ostane preko noći. Znači, vi morate imati medicinsku sestru, morate imati tehničara , morate imati doktora koji će dežurati tu čitavu noć”. 

Ipak, da svi oni, koji su neophodni za funkcionisanje centra “Predah” neće izostati garantuju, idejni tvorci.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke:

“Svaki roditelj mašta i sanja da njegovo dijete njega nadživi. U Banjaluci nema nijedna ustanova koja može u perspektivi, što je cilj ovog ovdje objekta i ove ustanove da trajno brine o ovoj djeci i nakon što njihovih roditelja ne bude”. 

Grad Banjaluka posjeduje nekoliko dnevnih centara za zbrinjavanje djece sa poteškoćama u razvoju. Najveća mana istih je ograničeno vrijeme boravka u njemu ali i dobi djeteta. Nakon navršenih 18 godina, za njih su ta vrata zatvorena, a oni i dalje nisu sposobni da se brinu sami za sebe. Postojanje, jedne ovakve ustanove za njih bi bila siguran dom. Dom, u kojem će pronaći novu porodicu, kada njihove više ne bude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!