Kukić: Volio bih da Vlada FBiH bude formirana, ali ne treba se rano veseliti

Vijesti 28. apr 202314:12 0 komentara
N1

Gostujući u Newsroomu, akademik Slavo Kukić, komentirao je društveno-političku situaciju, proteste ispred Parlamenta Federacije BiH te nove odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta. On je, između ostalog, poručio da je za formiranje federalne vlade, ali prema svemu sudeći, nije optimističan.

Odgovarajući na pitanje da li je danas dan D za Federaciju, Slavo Kukić je rekao da bi lično volio da Vlada danas bude formirana, ali da se ne treba unaprijed veseliti.

“U zadnja dva tri mjeseca, ja sam relativno često upozoravao kako zapravo taj koalicijski kapacitet u kojem su bile NES i Stranka za BiH je po sebi jako upitan s obzirom na to da su i jedna i druga od ove dvije stranke izmilile iz njedara SDA i da ne treba isključiti različiti scenarije u kojima će one pokušati ponovno živjeti SDA”, rekao je Kukić.

Govoreći o navodima kako je jučer u poslijepodnevnim satima prijavljena bomba u zgradi Predsjedništva BiH, o održavanju protesta ispred Parlamenta koji nisu prijavljeni, Kukić je kazao da su takvi scenariji očekivani te da “tamo gdje su etnonacionalisti koji su ogrezli prethodnih 30 godina u svemu i svačemu, može se od njih očekivati sve moguće.”

“Ne treba isključiti na koncu da se u narednih sat i pol vremena dogodi još jedna kupovina, bez obzira koliko će miliona biti u nju uloženo i da se izgubi parlamentarna većina. Ja se iskreno nadam da se to neće dogoditi”, kaže Kukić.

Dodaje da BiH nije stabilna politička demokratija.

“Dominantne politike u njoj su one koje su odgovorne i za ratne strahote u BiH, svaka na svoj način i s druge strane u politici zadnjih 30 godina su oni koji bi u svakom pravnom sistemu danas završavali na isti način – s onu stranu brave, u zatvorima, zbog svega što se događalo”, ističe Kukić te još dodaje: “Danas, međutim, kada se pokrene sudski proces protiv nekoga od njih, onda se taj proces ne karakterizira ispitivanjem odgovornosti zbog počinjenih kaznenih djela, nego se karakterizira kao juriš na čitav jedan narod. Ta forma javne komunikacije će funkcionirati još jedno vrijeme, sve dok se pažnja s kolektivnih interesa Bošnjaka, Srba i Hrvata ne pomjeri na pravo čovjeka, na život kakav ljudi imaju u svim demokratskim sistemima.”

Komentirajući odluke koje je nametnuo Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, Kukić kaže da lično nije zadovoljan tim odlukama.

“U političkim demokratijama imate dva tipa sistema – jedan je tzv. predsjednički, a drugi je sistem parlamentarne demokracije. U predsjedničkim sistemima imate naglašenu moć u jednom čovjeku, doduše to u našem slučaju nije jedan čovjek, nego, kako bi narod rekao, troglava aždaja – predsjednik i dvojica dopredsjednika Federacije. Sva moć je u njihovim rukama što se tiče formiranja federalne vlade. Ja sam zagovornik jačanja parlamentarne demokratije, a takvo uvjerenje onda sugerira rješenje po kojem bi apsolutno predsjedniku i dopredsjednicima Federacije bilo iz ingerencije izuzeto pravo na predlaganje i imenovanje Vlade Federacije i to bi se pravo apsolutno pomjerilo u parlamentarne klupe”, kaže Kukić ističući ipak da visoki predstavnik nije intervenirao bilo kakvom odlukom, FBiH imala bi Vladu u tehničkom mandatu još četiri godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!