Kupovina zgrade UIO BiH: 70 miliona KM za zgradu Dodikovog kuma?

Vijesti 26. jul 202318:51 0 komentara

Mnogo je razloga bilo navedeno za usložnjenu političku i ustavnu krizu, 70 miliona razloga za deeskalaciju. Tako opozicija u oba entiteta u Bosni i Hercegovini vidi dogovor partnera na vlasti u Vijeću ministara, a u vezi sa odobravanjem projekta kupovine zgrade za prostor Uprave za indirektno oporezivanje u Banjaluci. Nakon tri neuspjela, četvrti konkurs se raspisuje uskoro, a kontroverzni biznismeni sa političkim konekcijama imaju već spremnu zgradu.

Na više lokacija u Banjaluci, u kompleksnim uslovima radi oko 380 službenika regionalnog centra UIO BiH. Blizu 500 ih je zaposleno u sjedištu Uprave koja se smatra zlatnom kokom države.

Odluka Vijeća ministara BiH za njih je zeleno svjetlo da u narednom periodu krenu u kupovinu vlastite zgrade. Dosta im je da budu podstanari, a da namjenski novac, oko 70 miliona KM već imaju na računu.

“U ovom trenutku UIO na raspolaganju ima 69,4 miliona KM za kupovinu objekta za smještaj zaposlenih u Banjaluci. Plaćamo mjesečno oko 43.000 KM za najam, za dio sjedišta glavne kancelarije UIO i dio Regionalnog centra. Ostatak ljudi radi u vrlo, vrlo lošim uslovima”, kaže Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za informisanje UIO BiH.

Još 2007. godine pokrenute su procedure za nabavku nove zgrade UIO BiH. Vlada RS zatražila je nedavno da se Uprava iseli iz njenih prostorija, a bivši direktor, Miro Džakula, je nedugo nakon toga objasnio kako jedna od rentanih lokacija izgleda: “Zmija nam je ulazila u poslovne prostore.”

Stvar se zahuktala kada je kontroverzni biznismen Mile Radišić izašao iz zatvora te nastavio svoj megalomanski građevinski poduhvat, zbog kojeg su građani Banjaluke protetstovali prije više od deset godina. Radišićev “Grand trade” 2020. godine jedini je blagovremeno dostavio ponudu na konkurs.

Prije godinu i po dana poništen je tender za kupovinu zgrade za UIO BiH. Ponuđač “Grand trade” je zgradu ponudio za oko 100.000 KM. U prevodu – kvadrat 5.000 KM bez PDV-a. Tada je u igri bilo oko 17.000 kvadrata. Danas ne odgovaraju da li je isti objekat na prodaju i po kojoj cijeni.

“Koalicioni partneri veće zlo od Dodika”

Inače, Mile Radišić, ležao je u zatvoru zbog mešetarenja akcijama medicinske elektronike, a često se u javnosti pominje i kao kum Milorada Dodika. Zbog svega, političke optužbe.

“Napravljen je dogovor da se kupi za 100 miliona KM zgrada od Dodikovog kuma, šta je onda dobro za RS, recite vi meni”, pita se Igor Crnadak, potpredsjendik PDP-a.

Lider “Za pravdu i red”, Nebojša Vukanović, kaže kako ovo nije samo akt veleizdaje i poniženja RS, već su mnogo veći neprijatelji i izdajnici – neprijatelji bošnjačkog naroda, lideri Bošnjaka koji u ovome učestvuju.

“Pozivam sve građane FBiH, Sarajlije, da se dignu na noge, da odu ispred SDP-a i Konakovića NIP, da pitaju je li to borba za BiH, probosanska politika da daju Dodikovom kumu 100 miliona, zar da ih ne bi psovao i vrijeđao mrtve. Koalicioni partneri su veće zlo od Dodika, oni su ga stvorili, oni su mu to omogućili”, kaže Vukanović.

I iz SDA optužbe da ovakvim postupcima “Trojka” novcem građana finansira Dodikov secesionizam.
Lider NIP-a stoji pri svom. Glasao je, kaže ministar Elmedin Konaković, za kupovinu zgrade za državnu instituciju, koja će biti u gruntu imenovana na državu Bosnu i Hercegovinu.

“Vlada FBiH je za 54 miliona kupila oronulu zgradu Energoinvesta i sad nam oni drže govor kako mi udovoljavamo secesionizmu, kako kažu Milorada Dodika. Zašto ne bismo pustili UIO – instituciju države BiH, koja godišnje skupi ne znam koliko miliona KM da radi u normalnim uslovima i da u Banjaluci u gruntu država BiH ima svoju zgradu”, ističe Konaković.

Uprava za indirektno oporezivanje do kraja godine trebala bi raspisati javni oglas za dostavljanje ponuda za kupovinu zgrade, koja bi bila adekvatna za smještaj 900 radnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!