Kuršumović svjedočio “kataklizmi” u Buturović Polju: Gledao sam kako bujica odnosi porodicu, komšija je povikao “ovo je kraj” i nestao

Vijesti 09. okt 202416:08 0 komentara
N1

Zahir Kursšmović, mještanin Buturović Polja, svjedočio je katastrofi koja je zadesila ovo područje. Voda je došla do njegove kuće i pukom srećom, u nesreći, skrenula na drugu stranu. Dok se probijao kroz mulj, slomio je kolica kojima se kreće jer je invalid bez jedne noge. Ostatak puta je, kako kaže, "skakao na jednoj nozi". Dok nije krenuo, svjedočio je užasu koji je zadesio njegove komšije pa i smrti njih dvoje.

“Čuo sam lomljavu. Struje je nestalo u 3:33 sati, bio sam na kompjuteru pa znam. Kiša je jako padala i mislili smo da je samo to, onda sam shvatio da je zvuk bujice. Izašao sam ispred kuće, talas je krenuo jednom cestom i probio dio kod mosta koji je bio začepljen. I onda napravila krak na desnu stranu gdje je devet kuća i lomilo kuće jednu za drugom. Čuo sam glasove kada su komšije spašavale jednu porodicu konopcem i nakon dvije minute kuća se srušila. Čuo se samo prasak”, kazao je Kuršumović za N1.

Kaže kako su ljudi iz okolnih kuća bježali na krovove. Među njima je bila i četveročlana porodica – supružnici, 13-godišnja kćerka i nana.

“Čekali su da ih pomete i jeste. Voda ih je odnijela, a srećom otac se uhvatio za rezrevnu gumu i odnijela ga je do druge bujice te ga bacilo 400 metara na lijevu stranu do jednog zaljeva. Njegova i žena i dijete su srećom isplivali. Majka je nestala. Jedan čovjek je stajao na blakonu i odmahivao glavom, rekao je ‘ovo je kraj’, njega tu noć nisu našli. Drugi je s balkona skočio na tamića pa na lipu koja ga je spasila, slučajnost da se lipa nije srušila. To nije katastrofa to je kataklizmična situacija”, rekao je Kuršumović.

Mještani, uključujući i supružnike Kursumović su pobjegli kod komšinice Mevlide koja je imala prodavnicu i motelske prostorije gdje ih je primila i zbirnula.

“Sve garderobe što je imala dala je da se presvuku porodice i nahranila ih. Svi su bili gladni, mokri i u šoku”, kazao je s nevjericom.

Sve informacije o poplavama pratite na našem LIVE blogu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!