Kurt za N1: Neće SDA-ovi botovi određivati kakva će BiH biti država

Vijesti 15. dec 202219:28 3 komentara
N1

Bosna i Hercegovina je, prema Ustavu, sekularna država. No, ponovo je sporan Deda Mraz. Najnoviji tumač dječijih radosti je ministar Edin Ramić koji želi da provjeri da li Deda Mraz vrijeđa vjerska osjećanja dijela uposlenika ministarstva kojim rukovodi. Reakcije nisu izostale.

Na koji način veseli Deda Mraz vrijeđa i diskriminiše bilo koga, ministar Ramić nije pojasnio u svom dopisu upućenom Sindikalnoj organizaciji. Ni ministar, a ni predstavnici Sindikata nisu odgovorili na pozive N1.

Za određene medije objasnio je da nije za zabranu Deda Mraza i da se sindikalci međusobno trebaju dogovoriti.

“Jedan dio uposlenika je nekada ranije istu tu salu htio koristiti kao mesdžid pa im to nije dozvoljeno. Ovih dana bi neki drugi da tu prave zabavu sa Djeda Mrazom”, rekao je ministar iz SDA.

Protiv zabrane je i Ramićeva stranačka kolegica Alma Čolo kojoj nije jasno u čemu je problem.

“Pa mi svi kupujemo svojoj djeci i kupovali smo paketiće, a sada kupujemo unucima”, rekla je članica Predsjedništva SDA, Alma Čolo.

Ovo nije prvi put da je Deda Mraz protjeran u sekularnoj državi BiH. Bio je nepoželjan i direktorici vrtića Sarajevo prije nekoliko godina, a i Islamska zajednica se očitovala povodom obilježavanja novogodišnjih praznika. Građani Sarajeva su jednoglasni, protiv su zabrana i ukidanja ove dječije radosti.

Novinarka Senka Kurt, koja je podijelila dopis ministra na svom Facebook profilu smatra da bi se ministar trebao više baviti vjerskim osjećanjima izbjeglih i raseljenih. Dopis vidi kao bizaran pokušaj hajke na Deda Mraza.

“SDA bi se ovih dana kao i prethodnih godina trebala baviti drugim stvarima. Korupcijom, kriminalom, stanjem u pravosuđu, stanjem u zdravstvu, u obrazovanju, na jednu stranu, a na drugu ministar Ramić posebno bi se trebao baviti izbjeglicama i raseljenim licima pa kad je tolika briga za Bošnjake posebno i Bošnjacima u RS-u. Ova hajka na Deda Mraza meni više nije strašna, ona pokazuje koliko je SDA jedna bizarna, površna, smiješna i nepotrebna stranka za BiH. Država u kojoj će ministar Ramić, SDA i ini ministri određivati šta vrijeđa nečija vjerska osjećanja, ja ne želim živjeti”, poručila je Kurt te dodala:

“Oni se ne brine o vjerskim osjećanjima Bošnjaka kad je to potrebno, a bilo je potrebno u proteklih deset godina. Zašto Bakir Izetbegović nije razmišljao o vjerskim osjećanjima kad je na prevaru sazvao skup u Vijećnici i glumio da će poslati tužbu protiv Jugoslavije? Ovo nije država Stranke demokratske akcije. Neće se ministar Ramić i SDA-ovi botovi pitati kakva će ovo biti država”, rekla je za N1 novinarka Senka Kurt.

“Mislim da je to pokušaj zabrane Deda Mraza, iz odgovora se može naslutiti da je to. ovo je jedan u nizu SDA-ovaca koji su pokušali u proteklih desetak petnest godina na jedan ili na drugi način da uskrate građanima i građankama BiH Deda Mraza. Djed Mraz je svjetonazorska i kulturološka činjenica kojom se ništa ne promoviše što bi moglo naštetiti bilo kojoj religijskoj zajednici”, rekao je za N1 Nihad Uk iz Naše stranke.

„Nacionalista Edin Ramić poznat je i po tome što je novac od ministarstva za koje je zadužen za osnivanje Srebrene maline, firme koja je trgovala neispravnim respiratorima u iznosu od 10 miliona konvertibilnih maraka“, rekao je Igor Stojanović iz SDP-a BiH.

Deda Mraz će i ove godine na svoju adresu dobiti više od 6 miliona pisama sa brojnim željama mališana diljem svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare