Kvalitet zraka u Sarajevu loš i ljeti: Danas izmjerena visoka koncentracija PM 2.5 čestica

Vijesti 17. jul 202414:45 0 komentara
F.Z./N1

Kvalitet zraka u Sarajevu danas je ocijenjen kao nezdrav za osjetljive grupe, objavljeno je na specijaliziranom portalu IQAir, koji planetarno prati stanje sa zagađenim zrakom.

Podaci stranice IQAir pokazuju da indeks zagađenja zraka u Sarajevu trenutno iznosi 117, što se smatra nezdravim zrakom za osjetljive grupe.

Kvalitet zraka u Sarajevu nije ni proteklih dana bio povoljan kao posljedica toplotnog vala koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu. Prema podacima IQAir-a koncentracija PM2,5 u Sarajevu je trenutno 8,4 puta veća od godišnje referentne vrijednosti kvaliteta zraka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada je u pitanju poredak kvalitete zraka u velikim svjetskim gradovima, prema IQAiru, glavni grad BiH nalazi se na osmom mjestu. Ispred su Kinšasa, Džakarta, Medan, Lahore, Dubai, Jeruzalem i Kairo.

IQAir

Prekoračenje dozvoljene koncentracije lebdećih čestica uobičajeno je u Sarajevu tokom zimske sezone, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!