Kvalitet zraka u Sarajevu oscilira, najlošiji u jutarnjim i večernjim satima

Vijesti 24. feb 202116:01 0 komentara
N1

Zbog oscilacija izmjerenih vrijednosti zagađujućih materija u zraku tokom dana, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka podsjeća da je i dalje na snazi epizoda "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo.

Kvalitet zraka je najlošiji u jutarnjim i večernjim satima, zbog prisustva temperaturne inverzije karakteristične za kotlinski položaj Sarajeva. U ostalim dijelovima dana vrijednosti polutanata padaju tako da se stanje poboljšava.

I u narednim danima nastavit će se slična situacija, jer meteorološka prognoza ukazuje na zadržavanje stabilnih vremenskih prilika.

Iz pomenutih razloga, pozivaju se sva pravna i fizička lica da primjenjuju mjere smanjenja emisija, propisane za epizodu "Pripravnost", te nadležne inspekcije da provode kontinuirane nadzore.

Pored povećanih koncentracija čestičnih materija u zraku, ostali parametri, koji se prate u dugogodišnjem periodu, su uglavnom u okviru dopuštenih.

U rijetkim slučajevima bilježi se povećanje koncentracije sumpor dioksida (SO2) u zraku, uglavnom na području Ilijaša. Tako su jučer, u periodu od 14 do 18 sati na navedenom lokalitetu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti za ovaj polutant od 350 mikrograma po metru kubnom.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti i analizirati stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, te o svemu tome blagovremeno izvještavati javnost.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!