Lagumdžija: Ako je moguća revizija tužbe protiv Srbije – to nema veze sa ovom Rezolucijom

Vijesti 05. jun 202421:45 0 komentara
N1

"Ako je moguće pokretanje slučaja ratne odštete, to nema veze sa ovom Rezolucijom", istakao je u večerašnjoj emisiji Pressing na N1, ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao da je od septembra do novembra imao stotine sastanaka kako bi se pripremila struktura Rezolucije i postavio presjek nacija, da bi se utvrdio puls i “ispitao teren” pred glasanje o Rezoluciji.

Ja sam od septembra do novembra imao stotine sastanaka da bi uopšte pripremili strukturu i imali presjek nacija. Ovih 17 zemalja od Čilea, Amerike, Ruande, Jordana, Albanije, Finske, Nizozemske, Francuske, Irske, Novog Zelanda. Mi smo htjeli da vidimo da li postoji u svijetu spremnost da se o tome raspravi. Mi smo rekli da želimo napraviti nešto što je potrebno svijetu. Nismo tada upoznali o tome ambasadore Srbije, sasvim prirodno da nisam. Htio sam da vidim da li postoji kritična masa onih koji smatraju da treba uspostaviti Dan sjećanja za jednu od dvije presuđene optužnice za genocid. Prva je bila u Ruandi, druga je za Srebrenicu”, kazao je Lagumdžija.

“U novembru su Njemačka i Ruanda pristale da budu kosponzori. Za Ruandu postoji taj primjer, a Njemačka je zemlja koja se obračunala s onim što je rađeno uime te zemlje od strane fašista. Htjeli smo reći da ne postoje vjere koje su krive ili prave, nego postoje zločinci koji su odgovorni imenom i prezimenom”, dodao je.

“Tekst završen početkom marta”

Ambasador Lagumdžija je kazao da je finalni tekst Rezolucije bio završen početkom marta.

“Mi smo tekst Rezolucije imali završen početkom marta. Tada 17 zemalja je to znala. Tada se pojavljuju ruski predstavnici kroz dvije evropske zemlje koje mene ubjeđuju da to povučem. Rusi su imali informaciju početkom marta da to radimo. Odmah su došli do Njemačke i Holandije i tražili da se to povuče i da traže od nas. Tri dana nakon toga u beogradskom mediju pod ruskom kontrolom se piše da se pravi Rezolucija kojom se Srbi proglašavaju genocidnim narodom, da se ukine Republika Srpska. Krenuli su bjesomučno da udaraju po rezoluciji i tada kreću najbrutalnije po nama”, dodao je.

Lagumdžija: Jedan ambasador mi je priznao da je prije glasanja dobio nalog da se pridruži Rusima

Na pitanje da li je moguća revizija presude protiv Srbije i potencijalno naplaćivanje ratne odštete nakon usvajanja Rezolucije.

“Konaković je to komentarisao u jednom drugom kontekstu, kasnije je to objašnjavao”.

“Ako je moguća revizija presude protiv Srbije i pokretanje tužbe i slučaja ratne odštete, to nema veze sa ovom Rezolucijom. Ova Rezolucija nije nikakva nova činjenica za pokretanje tužbe. Mogu postojati neke nove činjenice pravne prirode, ali ova Rezolucija nije osnov za traženje ratne odštete, ona je osnov za obilježavanje Dana sjećanja, za uvođenje u obrazovne programe, da se nešto nauči iz ovoga i služi prevenciji genocida”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!