Lagumdžija: Dodik shvatio važnost evropsko-azerbejdžanskog projekta

Vijesti 21. aug 202314:41
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija (Fondacije društva zajedničkih vrijednosti)

Nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izrazio spremnost za pronalaženje rješenja za distribuciju azerbejdžanskog plina do Bosne i Hercegovine, ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama - Zlatko Lagumdžija - pozdravio je taj pristup.

Dodik je, održavši sastanak sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, naveo da vjeruje kako će dogovor biti postignut zajedničkim naporima.

Ovu informaciju sa sastanka komentirao je Lagumdžija na društvenim mrežama:

“Sjajno je da je Dodik nakon 10 godina blokiranja azerbejdžanske plinske konekcije konačno zamolio predsjednika Azerbejdžana da Bosna i Hercegovina bude dio važnog evropsko-azerbejdžanskog projekta. Dodiku je trebalo 10 godina da shvati da Azerbejdžan postaje glavni partner Evrope u energetskoj sigurnosti. Konačno odblokira projekat u kojem su zajedno Bosna i Hercegovina, Turska, Grčka, Bugarska, Italija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija. Bolje ikad nego nikad”, napisao je Zlatko Lagumdžija.

Dodik je ranije istakao da je sastanak sa Alijevim bio veoma konstruktivan te da je predsjednik Azerbejdžana nesumnjivo veliki lider svoje zemlje, koji je Azerbejdžan doveo u red stabilnih zemalja. Osim toga, najavio je posjetu Bakuu na jesen, čiji će cilj biti podsticanje dalje saradnje i projekata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad