Lagumdžija ističe važnost Berlinskoga procesa za budućnost Bosne i Hercegovine

Vijesti 24. okt 202422:14 0 komentara
Prof. dr. Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama

Jedan od najvažnijih nedavno održanog samita Berlinskog procesa bio je usvajanje Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za period 2025-2028, koji je ključan za dalju ekonomsku integraciju regiona prema pravilima i standardima EU. S tim u vezi, ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija upravo je na Ekonomskom forumu 2024. održanom ovih dana u Sarajevu ulogu Berlinskog procesa u unapređenju regionalne saradnje i ekonomskog rasta naglasio kao ključnu.

Osim toga, pdrživi razvoj, reforme i jačanje saradnje u regiji bili su u središtu pažnje devetog Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2024., koji je okupio stručnjake, predstavnike akademske zajednice i kreatore politika iz zemlje i regije.

Forum je potvrdio svoju važnost kao platforma za dijalog o ključnim koracima ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, uz isticanje Pakta za budućnost kao osnove za održiv rast.

Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, čija je vizija regionalne saradnje i evropske integracije potaknula rasprave, istakao je značaj Berlinskog procesa i implementacije Evropskog plana rasta, te je podvukao važnost konkretnih mjera koje će osigurati ekonomski napredak Bosne i Hercegovine.

“Ekonomski forum svojim temama niz godina predviđa izazove s kojima se susrećemo, a ovaj forum je posvećen upravo Berlinskim procesima i potrebi za jačanjem regionalne saradnje”, rekao je Lagumdžija.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina pred ključnim izazovima kada je riječ o institucionalnim reformama i da se uspjeh na evropskom putu može postići samo kroz sinergiju poslovne i akademske zajednice s kreatorima ekonomskih politika.

Ekonomski forum 2024.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, također je istakao značaj integracije u EU:

“Bosna i Hercegovina, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, svjesna je da je integracija u EU ključna za ostvarivanje dugoročnog ekonomskog rasta, reforme institucija i poboljšanje životnog standarda naših građana”, rekao je Elmedin Konaković.

Paneli usmjereni ka budućnosti

Maurizio Massari, kopredsjedavajući Grupe prijatelja SDG-a i stalni predstavnik Italije u UN-u, istakao je važnost uloge Bosne i Hercegovine u zapadnobalkanskoj regiji:

“Kroz zajedničku posvećenost i implementaciju reformi, Bosna i Hercegovina može postati primjer održivog rasta i regionalne stabilnosti, uz podršku Evropske unije i međunarodnih partnera.”

Forum je sadržao dva panela: „Plan rasta – ljudski kapaciteti i institucionalna perspektiva“ i „Finansiranje održivog razvoja – nakon Samita budućnosti i COP 29“. Na prvom panelu, govornici su istakli potrebu za jačanjem institucionalnih kapaciteta i ulaganje u ljudske resurse. Drugi panel se fokusirao na strategije finansiranja održivog razvoja, uz učešće međunarodnih i domaćih stručnjaka.

“Održivi razvoj nije samo prioritet, već i put ka dugoročnom prosperitetu“, zaključila je Ivana Živković iz UNDP-a, dodajući da će buduće aktivnosti biti usmjerene ka smanjenju siromaštva, razvoju vještina, zaštiti okoliša i jačanju vladavine prava.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Meliha Bašić, naglasila vje ažnost akademsko-privredne saradnje izrazivši uvjerenje da je forum otvorio ključna pitanja i potaknuo konstruktivnu raspravu o koracima koji BiH očekuju na putu ka evropskoj budućnosti.

“Reformama moramo pristupiti s odlučnošću, ali i s vizijom koja vodi prema održivom rastu i razvoju“, dodala je.

Među prisutnima bili su i Jasmina Selimović, guvernerka Centralne banke BiH kao i Aurélie Valtat, šefica Odjela za integracije u EU iz Delegacije EU u BiH.

Zašto je važan Berlinski proces?

Dok Bosna i Hercegovina nastavlja svoj kompleksan put ka članstvu u Evropskoj uniji, Berlinski proces postao je jedan od najvažnijih mehanizama regionalne saradnje i ubrzanja evropskih integracija za zemlje Zapadnog Balkana. Ovaj proces, pokrenut 2014. godine, ima za cilj jačanje međusobne povezanosti zemalja u regionu, ne samo na političkom i ekonomskom planu, već i kroz infrastrukturne projekte, zelenu tranziciju, i unapređenje socijalnih politika.

TANJUG

Za Bosnu i Hercegovinu, Berlinski proces predstavlja ključnu platformu za implementaciju evropskih standarda i pravila, što je presudno za jačanje institucija i otvaranje puta ka punopravnom članstvu u EU.

Osim ekonomske koristi, Berlinski proces je značajan i u političkom kontekstu. Pruža platformu za rješavanje bilateralnih pitanja i promovisanje regionalnog dijaloga, čime doprinosi stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Također, inicijativa već godinama promoviše infrastrukturno povezivanje regiona, a u narednom periodu očekuje se dodatna podrška EU za projekte transporta i energetike, posebno u kontekstu energetske krize i potrebe za povećanjem energetske nezavisnosti.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!