Lagumdžija: Ovo je bio posljednji voz za Rezoluciju

Vijesti 05. jun 202422:20 0 komentara

"Ovo je bio posljednji voz da se donese rezolucija o genocidu u Srebrenici. Nije bilo vremena i nije se moglo drugačije. Da nismo uspjeli sada sa ovom Rezolucijom garantujem vam da popravnog ne bi bilo. Za života moje djece se ovo ne bi stavilo na dnevni red", kazao je za N1 ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija.

Zašto baš sada Rezolucija?

Ovo je bio posljednji voz. Nije bilo vremena i nije se moglo drugačije. Mi kad smo u ovo krenuli tada nije bilo Gaze na vidiku. Zaključili smo da se ništa izvan Srebrenice ne ubaci. Tada je Ukrajina bila velika priča i htjeli smo spriječiti da se to poveže sa Srebrenicom, to bi značilo miniranje ove Rezolucije. Kad Vučić kaže šta smo čekali 29 godina? Nismo 29, nego smo čekali dvije godine nakon posljednje pravosnažne presude. Ova garnitura prije Bećirovića (Bakir Izetbegović) isto je pokušavala sa rezolucijom, ali nisu uspjeli zato što nisu radil sa jednom ozbiljnom stretegijom. Sve je išlo u medije. Problem je što niko od njih nije Bećiroviću, Konakoviću ili meni prenio šta su radili, ali to je sada druga priča. Da nismo uspjeli sada sa Rezolucijom garantujem vam da popravnog ne bi bilo. Za života moje djece se ovo ne bi stavilo na dnevni red. Meni je 2014. (kada je bila slična rezolucija pred Vijećem sigurnosti UN-a) pomogla da vidim kako se to može uradit bolje. Posložilo se mnogo toga.

Da li je to bio razlog zašto su Vučić, Dodik i ostali bili tako bijesni?

Apsolutno. Moglo se to uraditi 2021. i 2022. i nije se uspjelo. Mi smo sad uspjeli. Do godine će biti drugačije okolnosti, možda još komplikovanije. Dakle, ne može ništa čekati, sad to moramo završiti.

Bivši šef bh. diplomatije Sacirbey je u Presingu kazao da je Zapad sa ovom Rezolucijom htio oprati obraz zbog Srebrenice, ali i Palestine?

Ja se s tim ne slažem. Mi smo krenuli u ovo prije Gaze, u aprilu 2023. Ne može se sad reći da se Zapad odlučio iskupiti za Palastinu kad smo prvi sastanak sa prijateljima imali u avgustu, a sukob je krenuo u oktobru. Kad dođe vrijeme za Gazu mi ćemo se ponašati isto ovako. Što se tiče krivnje Zapada, njima je savršeno jasno da su suodgovorni za ono što se dešavalo u Srebrenici. To je 2015. kazao i Kofi Annan (bivši generalni sekretar UN-a). Pa šta ako se neko osjeća krivim i glasa? Došli su pameti. Oni su ovim glasanjem poslali poruku: Da, mi smo suodgovorni za ovaj genocid. Ne treba nama ova Rezolucija koliko treba svima kojima se to nije desilo. I ja sam misli prije 40 godina da nije moguće da se dešava ovakav zločin, da Sarajevo bude u srednjovjekovnom obruču. Oni koji peru obraz (sa Rezolucijom) nek im je halal. Iz genocida se mora naučiti da se njima ne bi ponovio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!