Lagumdžija u Pressingu: Hoće li Sud imati smjelosti da osudi Dodika?

Vijesti 20. sep 202320:47 1 komentar
N1

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u, nekadašnji šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija večeras je u Pressingu govorio o aktuelnim dešavanjima na Generalnoj skupštini UN-a, ali i domaćim aktuelnostima u jeku posljednjih dešavanja na političkoj sceni.

Hoće li Dodik završiti u zatvoru?

Sasvim prirodno ne mogu odgovoriti na to pitanje, nije moj posao da ulazim u takve stvari i nije uredu da iz ovog ofisa špekuliram kako će se pravosuđe BiH odnositi. Ljudi koji su na političkim funkcijama imaju veću odgovornost nego obični građani. Odluke Visokog predstavnika su dio pravnog sistema koji se mora poštovati“, kazao je Lagumdžija.

Hoće li Sud imati smjelosti da osudi Dodika?

Odgovor je da ne znam. Vjerujem da će Sud BiH imati smjelosti da donese ispravnu odluku. Da li se nadam? Da. Da li me strah nekada? Naravno da me strah da pravosuđe podliježe političkim pritiscima. To se dešava i u SAD. Vjerujem da će Sud u konačnici donijeti odluke koje će biti odluke zasnovane na zakonu. Važno je da se radi o pravnom sistemu u kojem su odluke visokog predstavnika dio pravnog sistema jer Dodik negira pravni sistem. Dobro je da se odazvao pozivu Suda za odluke za koje tvrdi da nisu legalne“, kazao je Lagumdžija.

Novac za lobiranje RS?

Da je naša bh. strana i diplomatija i državne institucije uz pomoć nevladinih organizacija, da smo mi imali organizovanost takvu i na raspolaganju 40 miliona za lobiranje za jednu bolju BiH, mi bismo sigurno bolje stajali nego danas. To što on zagovara, nema tih para koje mu mogu to omogućiti. Naš je problem što mi nismo bolje organizovani“.

Zašto se više lobira za RS nego za BiH?

“Za BiH treba da lobiraju oni koji predstavljaju državu BiH. Ja sam u zadnjih osam godina često koristio međunarodne kapacitete, pogledajte aktivnosti člana Predsjedništva Denisa Bećirovića. Imamo već ozbiljne aktivnosti koje smo pokrenuli. Nadam se da će biti novca. Najvažnije da mi koji smo “plaćeni za to” radimo svoj posao”, kazao je Lagumdžija u Pressingu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare