Lagumdžija za N1 otkrio: Prvo obilježavanje Dana sjećanja na genocid planirano već od ove godine!

Vijesti 05. jun 202420:39 0 komentara
N1/ Arhiv

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je u večerašnjem Pressingu za N1 otkrio da su u toku finalne pripreme za obilježavanje 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici već od ove godine.

Reakcije na usvajanje Rezolucije? Jeste li razočarani to što je Rezolucija u dijelu BiH postala predmet kontroverzi, sumnjičavosti…?

Ono što dobijam iz krugova, zvaničnih beogradskih, to je očekivano. Nisam očekivao moram priznati da će na određeni način ovo što se od nekih naših može čuti, nisam. Mada kad bolje razmislite, to nije tako čudno jer imate jedan dio ljudi koji funkcionišu kao korisni idioti Beogradu. U krajnjem slučaju najviše boli kada vas pogodi neko vaš iako mislite da ste na istoj strani ali na to sam navikao poslije svih ovih godina u bh. stvarnosti. Mislio sam da će ovaj projekat postići potpuno jedinstvo kada su u pitanju bh. snage, ali evo, i to ide u rok službe“, kazao je Lagumdžija.

Manipulacije iz Srbije? Vučić i komentari o diplomatskom uspjehu?

“Sada kad se obilježi Prvi dan Sjećanja na genocid u Srebrenici, postat će svima jasno ko je u cijeloj priči uspio, tj. pobijedio. Mada ovdje nema pobjednika i poraženih nego su svi koji su na strani pravde doživjeli jednu vrstu satisfakcije. Postat će jasno da je Rezolucija u Un-u usvojena i najvažnije da će se ovaj datum obilježavati kao Dan sjećanja na genocid dok postoji UN”, kazao je Lagumdžija i dodao:

S druge strane, bojim se da je ovdje, izgleda da je Vučić odlučio na svaki mogući način da proglasi pobjedu. Princip glasanja je takav da smo dobili glasove u omjeru 5:1. Isto kao da smo na “utakmici” pobijedili 5:1, a oni kažu da je bilo 6:5 za njih jer se nisu brojali korneri, kartoni… Prije devet godina na Savjetu bezbjednosti je slična Rezolucija bila predmet, gdje je tadašnja ambasadorica BiH Mirsada Čolaković bila na mom mjestu, Britanci su sa pet zemalja pripremali Rezoluciju i tada je dobila 10 glasova ZA. 4 suzdržana i 1 PROTIV. Mi nismo uspjeli prije devet godina, takve su bile historijske okolnosti. Ja sam zajedno sa Mirsadom Čolaković pokrenuo projekt sa grupom prijatelja za obilježavanje 20 godina od genocida u Srebrenici. Sada smo uspjeli, pravila su takva da trebaš imati većinu od onih koji su glasali ZA i PROTIV. Takva su pravila“.

“Planirano obilježavanje već ove godine”

Lagumdžija je otkrio da se obilježavanje 11. jula na međunarodnom nivou planira već od ove godine.

Ja sam imao danas nekoliko sastanaka. 11. jula planiramo ove godine da se obilježi prvi put. To će biti potvrda svakome da li je uspjelo ili nije. Obilježit će se ove godine Dan sjećanja. Od iduće godine generalni sekretar ima obavezu da to organizuje svake godine, međutim ove godine smo mi preuzeli tu obavezu jer nije planirano u budžetu ove godine. Mi ćemo to uraditi i obilježiti Prvo obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Ne bih da licitiram sa imenima, ali vam mogu potvrditi da ćemo 11. jula ove godine to obilježiti uz prisustvo čelnika UN koji će biti u New Yorku taj dan. Opet naravno u saradnji sa Majkama Srebrenice i predsjedavajućim Predsjedništva Denisom Bećirovićem. Od prvog jula će biti postavka na samom ulazu u salu Generalne skupštine UN-a o obilježavanju dana sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!