Lavrov: SAD ne želi samo oslabiti Rusiju, već i EU

Vijesti 30. jun 202219:09 > 19:15 0 komentara
Sergej Lavrov (Kirill Kudryavtsev/Pool via REUTERS)

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručio je da je summit NATO saveza u Madridu još jednom pokazao da zemlje članice očekuju bezuvjetnu poslušnost, prenosi ruska prorežimska agencija TASS. Lavrov je prozvao SAD.

“Vjerujem da je svima očito što očekuju. Oni se ne suzdržavaju pričati o tome, a to su još jednom rekli jučer na summitu NATO-a u Madridu. Od svih država očekuju bezuvjetnu poslušnost njihovoj volji, što odražava njihove egoistične interese, prvenstveno interese SAD-a”, rekao je Lavrov.

“Europa se pokorava stavovima SAD-a”

Lavrov je naglasio da moderna Europa, koju predstavlja EU, gubi svoju neovisnost ili znakove neovisnosti koje je imala. Dodaje da se Europa pokorava stavovima koje nameće SAD te kaže da se to odnosi i na ekonomske sankcije koje su nametnute Rusiji.

“Ako usporedite sankcije koje su europske države uvele Rusiji i Bjelorusiji s onima koje je uveo SAD, možete uočiti da je SAD blag prema sebi i pokušava ne biti previše aktivan na područjima koja će ozbiljno naštetiti njegovom gospodarstvu”, kazao je ruski šef diplomacije.

Ministar vanjskih poslova Rusije istaknuo je da SAD trpi negativne učinke sankcija, ali smatra da Europa trpi puno više. Lavrov kaže da SAD želi oslabiti i Rusiju i EU. “EU je konkurencija SAD-u”, rekao je, prenosi TASS.

“Spušta se nova željezna zavjesa”

Lavrov je još rekao da se nova željezna zavjesa već spušta između Rusije i Zapada, prenosi AFP. Kaže da Moskva od sada pa nadalje neće vjerovati Washingtonu i Bruxellesu.

“Željezna zavjesa se već spušta. Proces je započeo”, rekao je Lavrov nakon sastanka sa svojim bjeloruskim kolegom.

Lavrov je optužio EU da uopće nije zainteresirana u razumijevanju interesa Rusije. Ruski ministar kaže da ga zanima što je odlučeno u Bruxellesu.

“Ono što je odlučeno u Washingtonu, odlučeno je u Bruxellesu”, kazao je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!