Lazović: Pozivam ANUBiH da napravi memorandum

Vijesti 30. nov 202306:46 0 komentara

Miro Lazović, učesnik dejtonskih pregovora, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, komentarisao je brojne aktuelne političke teme u sinoćnjem Pressingu. Između ostalog, osvrnuo se na 'vladanje' Trojke, evropske zakone, ali govorio je i o SANU, HAZU, i ANUBiH, za koju smatra da je vrijeme da sjednu i naprave neki memorandum.

Je li moguće da se okupe svjetski državnici na nekoj novoj međunarodnoj konferenciji na kojoj bi se donio neki novi sporazum za BiH, upitan je.

“Ne vjerujem u neku novu konferenciju. Mada je bilo i prije 15 godina takvih prijedloga, ali činjenica je da BiH ovakva ne može ući u Evropsku uniju i ne može postati članica NATO-a. Postoje uslovi pred BiH, postoje presude pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Dakle, nije potrebna nova konferencija, potrebno je da se implementiraju presude Suda za ljudska prava u sadašnji Ustav BiH i konfiguracija i politička situacija i psihološka situacija će se promijeniti. Pozivam OHR i Schmidta da se vode u cilju implementacija tih presuda. To je nama on i obećao na sastanku da će 2023. godina proteći na tim presudama. Sve presude će se morat impelmentirati, a one su i u onih 15 uslova EU”, istaknuo je Lazović.

Lazović: ANUBIH šuti

Mišljenja je da treba napraviti državu na bazi referendumskog pitanja, dakle, ravnopravih naroda i ravnopravnih građana na cijelom prostoru, država punih ljudskih prava i sloboda i kao takva može ulaziti u EU.

Osvrnuo se i na Dodikovu politiku, rekavši da je on sposoban političar, te da ne treba potcjenjivati njegove sposobnosti.

“Meni je žao što on nije energiju usmjerio u jačanje BiH, bio bi lider u BiH. Otišao je u te nacionalne vode, shvatio je da se preko etničkih politika i nacionalizma može dugo vladati, a nije shvatio da će pad biti bolan, a taj pad dolazi. Ovdje je problem SANU 2, projekat koji je 2002. godine donešen, Dodik ga redovno sprovodi, i Vučić. To je projekat srbijanske poitike koji nije zvaničan, ali ga provode. On podrazumijeva da BiH treba  negirati, govoriti da je ona sastavljena iz dva entiteta, treba onemogućiti sastavljanje zvaničnika Srbije sa zvaničnicima BiH, treba kriti svoje zločince, a veličati svoje zločince, a pripadnike Armije BiH suditi… itd. Sve te politike su usmjerene da se BiH destruira kao država. Zašto to rade? Vjerovatno ovaj ‘srpski svet’, koji se još uvijek nadvio iznad BiH, Crne Gore i Kosova, on lebdi, i dok se te scene ne otklone, nećemo se lako suočiti“, naglasio je Lazović.

Postoji i HAZU 2002. koji je isto problematičan prema BiH, smatra Lazović.

“On kaže da treba stvoriti treći entitet i da treba maksimalno forsirati legitimno predstavljanje. Imate dvije akademije koje su svojim stavovima problematične, i našu akademiju koja šuti, niti ima određen memorandum da bi aktivirala se u odbrani tih principa”, istaknuo je i pozvao Akademiju nauka i umjetnosti da smogne snage i znanja, da sjedne, i napravi neki memorandum.

A taj memorandum, dodaje, trebao bi biti na fazi referendumskog pitanja, pravac na to i na EU.

Defanzivan stav prema Dodiku

S Lazovićem smo razgovarali i o evropskim zakonima, te o sastanku koji prethodi u Briselu 5. decembra,.

“Volio bih da BiH dobije i da se otključaju ti pregovori sa EU, ali nisam siguran, jer nije ništa urađeno. Jedino, da neki veći interesi nas dovedu pred ta vrata, ali više misli, da će to biti u martu iduće godine. Ima pomaka, ali mislim da nismo zadnjih mjeseci sa politikom Dodika uskladili određene političke poteze. Ta politika je problem. Da li će se 5. decembra otvoriti na drastičniji način, vidjet ćemo”, rekao je Lazović.

Osvrnuo se i na lidere Trojke u koaliciji na državnom nivou, rekavši da izgledaju kao da “plivaju i snalaze se”.

“Bio sam skeptik u startu. Prema Dodiku su zauzeli defanzivan stav, tim svojim stavom su primirili Schmidta i Brisel, ali desilo se to što se desilo, ne možeš ga držat po kontrolom, on hoće da vuče poteze bijelim figurama. U zadnje vrijeme se pokazuje, verbalni sukob između lidera Trojke, prije svega Konakovića i Dodika. Konaković mu odgovara na način kako traži Dodik i tu je zapelo”, kazao je Lazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!