Lazović: Zašto 22. maj treba biti državni praznik

Vijesti 29. nov 202321:29 0 komentara
Miro Lazović (N1)

Miro Lazović, učesnik dejtonskih pregovora, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, u Pressingu na N1 istakao je da je i dalje na snazi Zakon o državnim praznicima koji je donese u Republici BiH. Međutim, kako smatra Lazović, potrebno je donijeti novi zakon u kojem bi se našli neki novi datumi, poput 22. maja. Pojasnio je i zašto je važan ovaj dan.

Na samu godišnjicu ZAVNOBiH-a preprike koliko je kojeg naroda bilo u partizanima, zabranjeno je obilježavanja Dana državnosti. Kako ste to doživjeli?

Bilo mi je žao i krivo što je došlo do tih zabrana, pogotovo zabrane okupljana u Zgradi ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tužan sam što državni zakoni dijele ovu državu. Treba donijeti novi zakon o državnim praznicima koji će na spajati. Ima citat da “nijedan narod ne smije više voljeti svoju prošlost nego budućnost”. Potrebno je sjesti u državnom parlamentu i donijeti taj zakon.

Koje bi datume vi predložili za praznike?

22. maj je jedan do značajnijih datuma, kada je Bosna i Hercegovina dobila stolicu u UN-u. To je značaj datum koji treba uvesti u državne praznike. Ono što Republika Srpska radi nije to što može dovesti do zajedničkog dogovora. Momčilo Krajišnik je 1992. ukinuo odluke ZAVNOBiH-a, to je jedna glupost, kao da se historijski fakt može ukinuti. Ako ćemo čuvati ovu državu Bosnu i Hercegovinu moramo onda gledati u budućnost.

Da li je ova zabrana samo bila incident ili će postati pravilo?

Ovo je sada bio incident, a da li će se ponavljati zavisi od prodržavnih stranaka, koje moraju adekvatno odgovoriti protivnicim BiH.

Treba li 21. novembar biti praznik?

Po meni to može biti dan mira, tada jeste zaustavljen rat i treba biti dan mira.

A 1. mart?

To je rođendan države bez obzira što ga oni ne prihvataju. To je datum koji je prihvaćen u sadašnjem Ustavu. U Ustavu postoji konkretan propis da su svi zakoni na snazi dok se ne donesu novi. Mi smo donijeli Zakon o državnim praznicima u ratu, u kojem su 25. novembar i 1. mart.

Zvaničnici iz entiteta Republika Srpska tvrde da nema zakona o državnim praznicima?

Dakle, svi zakoni (iz Republike Bosne i Hercegovine) važe dok se ne promijene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Znači BiH ima zakon o praznicima?

Apsolutno.

Dodik kaže da se 21. novembar, kada je parafiran Dejtonski mirovni sporazum, treba slaviti kao dan “međunarodnog priznanja Republike Srpske”?

(Smijeh). Republika Srpska je jedan od entiteta u Bosni i Hercegovini. Nije to bilo međunarodno priznanje RS-a nego verifikacija novog uređenja Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!