Lemeš: Nelegalna gradnja je glavni uzrok aerozagađenja u Sarajevu

BiH 26. dec 202310:04 0 komentara
N1 dron

Zrak je i ovoga jutra u Sarajevu nezdrav, te zbog toga plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti fizičke aktivnosti. Prema indeksu aerozagađenja Sarajevo se nalazi na 18 mjestu u svijetu.

”Kod nas je osnovni uzrok zagađenjenog zraka, evo konkretno u Sarajevu, divlja gradnja. Individualna ložišta. Ova brda koja su prije 50 godina bila zelena, sada su načičkana nelegalno napravljenim kućama. Te kuće ne mogu se priključiti na centralno grijanje jer nemaju dozvolu. Imate i ekspanziju visoke gradnje iako imate studiju koja je pokazala da zbog konfiguracije terena, zbog strujanja zraka, ne bi trebalo praviti tolike solitere, ovdje ih imate. I u planu su novi”, izjavio je za N1 Samir Lemeš iz Eko foruma.

Ističe da se mjere smanjivanja aerozagađenja dovoljno ne provode, te da izostaje sistemsko djelovanje.

”EU je uvelika direktivu o industrijskim emisijama i u roku od pet godina eliminisali su industriju kao uzrok zagađenja zraka. Sada se bave energetikom jer je proizvodnja energije sljedeći zagađivač. U nekim gradovima Evrope zabranili su korištenje uglja, ali su ponudili alternative i uložili su sredstva da se eliminišu ložišta, fosilna goriva, da se utopljavaju objekti. Kod nas toga nema. Dakle, bolje planiranje, bolja implementacija zakona pomogla bi da imamo bolje rezultate. Nažalost toga nema”, zaključuje Lemeš.

19. decembra Sarajevo je bilo najzagađeniji grad na svijetu, a takav zrak je opasan po život. Indeks zagađenja bio je 431 mikrograma štetnih čestica po metru kubnom, što je nezapamćena izmjerena vrijednost u posljednje vrijeme kada je riječ o glavnom gradu BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!