Lendo: Ja sam general, ja ne mogu da kapituliram!

Vijesti 17. feb 202317:50 13 komentara
Refik Lendo (F.Z./N1)

Predsjednik Federacije BiH biće izabran nakon što se lideri SDP-a, SDA i HDZ-a dogovore o premijeru, poručio je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH. U pismu koje je uputio svojim kolegama Lidiji Bradari i Igoru Stojanoviću, ali i liderima tri navedene stranke precizirao je rok.

Refik Lendo dao je rok, 24. februar do 10 sati. Do tada lideri i stranke treba da postignu dogovor o premijeru, no na način da u tome sudjeluje i SDA. Većina koja postoji u federalnom parlamentu za potpredsjednika Federecije BiH, kako je kazao, nije legitimna, bilo koji dogovor koji je postignut mimo stranke kojoj pripada, on ne može podržati, pojasnio je na insistiranje novinara.

“Ako se oni dogovore da mandatara daje SDA, onda predsjednik Federacije BiH može biti Lidija Bradara ili Igor Stojanović. Nema zelenog svjetla bez SDA. Vi znate da sam ja iz SDA, jedan od članova koji bira premijera i Vladu FBiH. Kako ću ja, vi znate da sam ja vojnik, general, nema da ja da kapituliram, kako i na koji način”, podvukao je potpredsejdnik FBiH, Refik Lendo.

U pismu kojeg je uputio kolegama, Lidiji Bradari i Igoru Stojanoviću predložio je sastanak na kojem će potvrditi predsjednika Federacije BiH, ali i imenovanje Vlade FBiH.

Do tada bi politički lideri trebali sjesti i završiti neophodne političke razgovore o uspostavi vlasti u Federaciji BiH, odnosno, kako je naveo u drugom pismu kojeg je uputio Bakiru Izetbegoviću, Nerminu Nikšiću i Draganu Čoviću “naparaviti sporazum o pitanjima izbora predsjednika, premijera i članova Vlade FBiH.

U pismu liderima Lendo piše i kako nikada do sada izbor predsjednika Federacije BiH nije obavljen bez cjelovitog političkog dogovora i da u tom dogovoru ne učestvuju stranke čiji su članovi potrpedsjednici FBIH.

“I bez mene nema ni predsjednika FBiH, kao ni što nema vlade, zato se ja nadam da će se lideri dogovoriti i tako nam pomoći”, kazao je Lendo.

Šta kažu Bradara i Stojanović?

Nekoliko sati ranije konferenciju za novinare održali su i Lidija Bradara i Igor Stojanović. Tada su ponašanje Refika Lende koji je odbio da im se pridruži na jutarnjem sastanku nazvali uvodom u blokade.

Kasnije će reći da će se odazvati sastanku, no u ovom trenutku nije sigurno da li će biti organiziran u petak ili neki drugi dan.  Potvrdili su i da je malo vjerovatno da će doći do susreta Čović-Izetbegović, no konsultacije lidera HDZ-a i SDP-a sigurno će biti održane.

“Očekujemo da se poštuje volja većine. Ako imaju ljudi većinu, evo ja prvi kažem ovdje, da ću im ja pomoći da formiraju vladu ovdje, ako imaju. Ako nemaju nek nas puste da radimo”, poručio je Stojanović

Lidija Bradara je dodala kako ‘nitko nikome ne brani da se dogovara’.

“Ali da li je ovo način, da nam poruče biće onako kako mi hoćemo ili nikako?”, upitala je.

Jedna od opcija, kako su nam kazali u SDP-u, je da cijelu stvar prepuste Predstavničkom domu FBiH koji odlučuje, ukoliko se dogovor o izboru predsjednika Federacije BiH ne postigne. A tamo Osmorka i HDZ imaju većinu. Za sada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare