Ler za N1: Zamjeram što u potpunosti nije zatvoren Kanton Sarajevo

Vijesti 11. mar 202119:22 > 20:13 0 komentara

Epidemiolog Željko Ler, osvrćući se na ''vikend zatvaranje" u Kantonu Sarajevo, kazao je za N1, da je epidemiološka situacija pogoršana, te je neohodno uvesti rigroznije mjere kao na početku pandemije.

No, mišljenja je da parcijalno uvođenje “mikro lockdowna”, kako ga je nazvao, nije rješenje.

“BiH je jedinstven prostor, kantoni su jedinstven prostor, besmisleno je. Vrlo je živa komunikacija među kantonima i entitetima. Ovaj mikro lockdown nije u dovoljnoj mjeri, ni vremenski, ni prostorno determiniran. Šta znači zatvoriti Sarajevo, a ostaviti izlaz prema Istočnom Sarajevu, prema RS-u. Već ste čuli da naši sugrađani najavljuju odlazak u Bingo u Lukavicu, odlazak u Bingo u Istočno Sarajevo, dolazak na planine…”, kazao je Ler.

Dodao je da je mjera nepotpuna, ali da će dati određene pomake i pozitivne rezultate.

Istaknuo je da se napravio jedan izlaz iz kantona u koji će ulaziti i izlaziti novozaraženi.

“Zamjerio sam što u potpunosti nije zatvoren Kanton Sarajevo”, naveo je.

Komentarisao je i odluku da se sve škole prebace na online nastavu.

“Odavno kritiziram da nema dovoljne komunikacije izvršne vlasti prema građanima, kriznih štabova prema građanima. To je trebalo ranije najaviti, da se i roditelji organiziraju. Rade, i treba tu djecu ostaviti samu kod kuće ili obezbijediti ko će s njima raditi“, kazao je naš sugovornik.

Epidemiju jedino možemo savladati, istaknuo je, kada se 70 posto populacije vakciniše.

“Govoreći o BiH, treba nam za dvije doze najmanje dva i po do tri miliona cjepiva, da bi uspješno sproveli cijepljenje. Vakcina nije jedino, ali je najmoćnije sredstvo s kojim ćemo raspolagati, nadam se uskoro. Otkazati se epidemija može u dva maksimalno inkubaciona perioda i da nemamo više ni jednog zaraženog. Da bi to postigli moramo imati oko 70 posto procijepljenog stanovništva”, naglasio je.

Dodao je i da je svaka vakcina dobra, te da je i on kao volonter Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas primio AstraZeneca prvu dozu vakcine.

Svaka je dobra. Koja god nam dođe biće prihvatljiva”, ponovio je.

Na konstataciju da o Sputnik V se piše da se ne može konzumirati alkohol 20 dana prije cijepljenja tom vakcinom, a postoje i uvijeti i nakon, kazao je da prilikom aplikacije bilo kojeg cjepiva, administracije bilo kojeg lijeka, preporučljivo je da se alkohiol ne uzima.

“Alkohol umanjuje efekte cjepiva ili lijeka. Sigurno je da alkohol i prevencija ne mogu ići zajedno. Koliko dugo, vjerovatno su procijenili stručnjaci koji proizvode ove cjepivo”, rekao je Ler.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!