Libanonac Baydoun za N1: Raznolikost ranije nije bila problem, a sad sekte upravljaju zemljom

Vijesti 04. dec 202320:34 0 komentara
Ralph B. / Sarde Podcast

Prema mišljenju libanonskog geopolitičkog analitičara Ralpha Baydouna, sukob Izraela i Hamasa na Bliskom istoku trebao bi biti okončan diplomatskim uključivanjem više strana, među kojima će glavnu ulogu uz, zaraćene faktore, imati Sjedinjene Američke Države, Turska, ali i Katar.

Baydoun, koji živi i radi u Bejrutu, o ovome je govorio u programu N1 televizije nadajući se da će Amerika u jednom trenutku, kao snažan faktor utjecaja, konačno reći “sad je dosta”.

“Sve strane koje su aktivne, direktno ili indirektno, moraju sjesti za stol. U ovom ratu Katar ima dobru ulogu. Oni će, kao i Turska, morati da se diplomatski uključe. Amerikanci su veliki faktor utjecaja ovdje, baš kao i Izrael”, rekao je za N1 analitičar Ralph Baydoun koji je snažnu kritiku uputio na račun izraelskih snaga označivši njihove vojne aktivnosti u Pojasu Gaze kao genocid.

“Zapad je počeo da intenzivira kritiku prema Izraelu i sada možemo čuti izjave o neprihvatljivosti gubitka tako velikog broja civila”, rekao je u emisiji Izvan okvira.

Analitičar Ralph Baydoun govorio je za N1 i o odnosima u Libanonu te je komentirao i položaj kršćanskih zajednica na Bliskom Istoku.

On je kao libanonski kršćanin govorio o iskustvo vlastite zajednice kritiziravši nedostatak prodornosti u doprinosu koju kršćani mogu dati da bi se posredovalo u izgradnji mira na Bliskom Istoku.

“Nama najviše štete na Bliskom Istoku nanose stalni ratovi, kolonizacije i invazije. Kršćani su pobjegli iz Iraka nakon američke invazije na tu zemlju. Kršćanske zajednice, iako ih tamo još ima, u značajnoj mjeri pobjegle su iz Sirije, ali ih još prate stalni napadi ISIL-a. U Libanonu živimo, ovdje želimo da ostanemo, iako se demografija mijenja. Mi smo autohtoni na ovoj zemlji i uvijek smo bili”, rekao je Baydoun u intervjuu emitiranom na N1.

Raznolikost nekad i sad

Kritizirao je teorije o sukobu civilizacija i “kršćanskom Zapadu” ili “muslimanskom Istoku”. Baydoun je komentirao također i islamofobiju na Zapadu:

“Islamofobija u Evropi je izravna posljedica teorije o sukobu civilizacija koju je 1996. razvio Samuel P. Huntington”, zaključio je libanonski publicista i geopolitički analitičar.

Baydoun je rekao kako raznolikost stanovništa na Bliskom istoku, posebno u Libanonu, nije bila problem ranije, prije kolonizacijskih procesa, ali da danas ova zemlja počiva na sektaškom sistemu u kojem svaka od vjerskih skupina može blokirati institucije.

“Ako se šijiti povuku sa sjednice, automatski se sjednica proglašava neustavnom”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!