Lideri zemalja zapadnog Balkana na radnom ručku kod Ursule von der Leyen u Briselu

Vijesti 19. sep 202408:37 0 komentara
Arhiv/Tanjug

U Briselu će danas biti održan radni ručak lidera zemalja zapadnog Balkana, čiji će domaćin biti predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Radnom ručku prisustvovaće i predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji kaže da očekuje korektan razgovor.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je juče da Von der Leyeb organizuje radni ručak sa liderima Zapadnog Balkana kako bi se sagledali odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan.

Pisonero je rekla da Evropska komisija trenutno završava svoju procjenu reformskih agendi, koje su podnijeli partneri sa Zapadnog Balkana.

Nakon što završi sa procjenama, kako je dodala, Komisija će konsultovati države članice EU tokom predstojećeg odbora Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), a u slučaju pozitivnog mišljenja, Komisija će preći na usvajanje i odobravanje reformiskih agendi i, prije prvih isplata, zaključiti ugovore o olakšicama i kreditima sa svakim od korisnika.

Pored predsjednika Srbije na radni ručak su, kako je navela Pisonero, osim Krišto i Vučića, pozvani su i premijeri Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!