Ljekar koji je svjedočio napadu na bolnicu za N1: Dvorište je bilo u plamenu i puno tijela porodica

N1

U napadima Izraela u posljednjih šest mjeseci ubijeno je skoro 35.000 Palestinaca od kojih je skoro 15.000 djece, a Ujedinjene nacije procjenjuju da je u Gazi stradalo i 10.000 žena. Ljekar Ghassan Abu-Sittah bio je svjedok izraelskih napada na bolnicu u Gazi u kojem je stradao veliki broj pacijenata i porodica koje su se tu skrivale. U Specijalu N1 govorio je o svim strahotama koje je gledao svojim očima, ali i deportaciji iz Njemačke.

Kazao je kako je stigao u 10 ujutrao iz Velike Britanije na aerodrom u Berlinu te su ga na pasoškoj kontroli zamolii da sačeka. Dva policijska službenika su došla po njega i zadržali ga tri i po sata. Potom su došli i drugi i ispitivali ga ko je, šta radi i šta će raditi u Berlinu. Kada je rekao da je svjedočio pred Međunarodnim sudom pravde i da je došao da učestvuje u konferenciji o Palestini kao svjedok svega što se dešavalo u Gazi, rekli su mu, tvrdi, da ne može ući u Njemačku do kraja aprila.

“Pitao sam šta ako Izraelci pobiju sve ljude u Gazi proije kraja aprila, mogu li onda ući u Njemčaku? Nije imao odgovor. Rekao mi je da ne samo da ne mogu ući u Njemčaku već i akda ne budem tu da se ne smijem povezati zoomom na konferenciju niti poslati snimak”, rekao je Abu-Sittah za N1.

Dodaje da su kao razlog zabrane prisustva na konferenciji naveli da se ne mogu pobrinuti za sigurnost učesnika, ali da mu nisu dali obrazloženje zašto su mu zabranli da se obrati zoomom.

“Njemačka pokušava da ušutka svjedoke genocida i sakrije dokaze da se dešava genocid. 14.000 palestinske djece ubijeno je oružjem. To oružje nije raslo na drveću već je proizvedeno. Nakon SAD-a, drugi najveći dostavljač oružja za ovaj rat je Njemačka. To je bilo prije nego je Međunarodni sud pravde donio privremenu odluku da je ovo mogući genocidni rat, ali to se nastavilo i nakon odluke. To što je Njemačka nastavila da dostavlja oružje Izraelu, to znači da sada odlučuje biti saučesnik. Time se krše sve norme kada pokušava da onemogući pravo na slobodu govora. Zabranom konferencije, Njemačka govori da ne samo da Palestinci nemaju pravo na život već nemaju pravo da se žale što ih ubijaju”, rekao je.

Govorio je o o onome čemu je svjedočio – napadu na bolnicu Al-Ahli gdje je 500 civila stradalo.

“Bili smo u hirurškoj sali kada je eksplodirao projektil gdje su se porodice smjrstile kao u sklonište. Za vrijeme rata porodice su se sklanjale u bolnice jer su mislile da je tu sigurno. Kada sam izašao iz hirurške sale i pogledao u dvorište gdje su bile porodice, sve je bilo plamenu i bilo je prekriveno tijelima i dijelovima ljudskih tijela. Kada sam otišao u hitnu pomoć gdje su donosili ranjene, vidjeli smo da su koristili projektil s gelerima s napravom koja djeluje poput giljotine”, rekao je.

Kazao je kako se hitna pomoć vrlo brzo napunila leševima. Ranjene su pokušali prebaciti u drugu bolnicu, a da bi to uradili morali su preći preko leševa. Među ranjenima i ubijenima je bilo dosta djece.

“Kroz glavu vam proalzi očaj jer shvatate da ljudi ginu pred vašim očima. U satima nakon napada došao sam do zaključka da su Izraelci napali bolnicu koju vodi Svjetsko crkveno vijeće jer su htjeli da testiraju kako će reagovati međunarodna zajednica, svijet. Pošto je svijet tako očajno podbacio, Izrael je dobio zeleno svjetlo da uništi zdravstveni sistem. Sedam dana nakon tog napada, Izrael je napao još četiri bolnice, od čega su tri bile dječije”, rekao je.

Opširnije pogledajte u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare