Ljekari u RS traže povećanje cijene rada: Vlast stare kredite plaća novim

Vijesti 16. dec 202220:33 0 komentara

Tužbe, pa i štrajkove najavljuju ljekari u Republici Srpskoj suočeni sa kašnjanjem ionako malih plata. Za to vrijeme Vlada se zadužuje da bi finanasirala ranije budžetske dugove. Nova godina obradovaće makar penzionere koji se nadaju do 15% više na računima, ali za doktore u svemu u cijeloj priči nema ni mjesta, ni feninga.

Septembarsku platu čekali su pojedini skoro do decembra, sve doprinose neki nisu dočekali nikada. Rade sa startnom platom ljekara specijaliste od tek 2073 KM. Strpljenje im je pri kraju.

“Veliki broj ljekara je napustio, ali i i srednjeg medicinskog kadra, a i ljekara i otišao u inostranstvo. Oni ne bi ni jednog momenta trebali da razmišljaju da li će im i dan, dva dana kasniti plata”, kaže Zoran Milutinović iz Bolnice Zvornik.

Nekvalifikovani radnici i srednja stručna sprema od nove godine imaće 5% veće plate. Povišica za sve, glasni u sindikatu zdravstva-za doktore minimum 10%:

“Čim Vlada bude formirana uputićemo inicijativvu za povećanje cijene rada sa sadašnjih 159, na 175 KM”, najavio je Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva.

Podržavaju to i zdravstveni radnici

“175 KM je nešto što bi se uklopilo u dosadašnju inflaciju, mada je Vlada rekla da će to rješavati u martu mjesecu, ali nas inflacija jede i do marta mjeseca”, rekao je Goran Obrenović iz Psihijatrijske bolnice Sokolac

Vlast ima svoju računicu.

Dok ljekari, ili mole za koji procent povišice, ili odlaze, javne budžete je napunila inflacija. Kasa Republike Srpske dostigla je 5,3 milijarde KM, a opterećena je sa učešćem zaduženja od preko 20,1 posto. Stare dugove vratiće novim kreditima, a okvir zaduženja povećan je na skoro 2 milijarde maraka godišnje (1,9 dugoročno, kratkoročno i kroz garancije ).

Rupe u budžetu krpiće se i mađarskim novcem. 110 miliona evra kredit je koji Republika Srpska treba da završi sa Izvozno-uvoznom bankom iz Budimpešte. Dio je to dogovora Dodik-Orban iz prošle godine.

“Iako ministrica finansija Zora Vidović kaže da je naš budžet u dobroj kondiciji, izgleda da posustaje u trci i gubi dah. Zato su potrebna nova dodatna zaduženja, pa i iz inostranstva. Zato se posegnulo sa novim aranžmanom sa Mađarskom, uzimanjem kredita u tom iznosu, za refinansiranje dugova…”, objasnio je Siniša Vukelić, urednik Capital.ba

Ekonomista Goran Račić vjeruje da će budžet ipak izdržati.

“Nama predstoje iduće godine velike ino obaveze po pitanju ranijih zaduživanja. Bitno da se iduće godine po pitanju finansijske stabilnosti održi na nivou i da se ide u neku redovnu otplatu spoljnog duga”, naveo je Račić.

U novoj godini RS moraće vratiti petinu budžeta duga, a na naplatu dospijeva i glavnica zaduženja sa Bečke berze. Hoće li u kreditnim kalkulacijama biti mjesta i za zdravstvo, u domenu je i vjere i nade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!