Ljekari uputili poziv roditeljima u Goraždu: Vakcinište djecu protiv morbila što prije

Vijesti 31. jan 202415:29 0 komentara
Fena

Iz Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” Goražde pozvali su roditelje čija djeca nisu vakcinisana protiv morbila, da to učine što prije, kako bi se spriječila eventualna pojava te bolesti u Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK).

Specijalista pedijatrije u Dječijem dispanzeru Doma zdravlja u Goraždu naglašava da je vakcinacija jedini efikasan način zaštite.

– Na jučer održanom sastanku predstavnika Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” i JU Zavod za javno zdravstvo BPK odlučeno je da se pojača kampanja imunizacije djece protiv ove bolesti koja se već pojavila u nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine te je upućen poziv roditeljima čija djeca još nisu vakcinisana protiv morbila da to učine što prije – kazao je Mujković.

Na području BPK nema nijedan slučaj

Napomenuo je da se vakcinacija djece protiv morbila može izvršiti svakodnevno u ambulanti ‘1. Maj’.

– Djeca koja nisu do sada vakcinisana ili koja su možda propustila jednu dozu MRP vakcine mogu doći bez najave, samo sa zdravstvenom legitimacijom, svakim radnim danom od 11 do 13 sati u ambulantu ‘1. Maj’. Još jednom naglašavam da je ova vakcina vrlo bitna i da roditelji ne bježe od vakcinisanja djece te da nema niti jednog dokaza niti se može povezati s pojavom autizma, što se najčešće navodi kao razlog odbijanja vakcine – kazao je Mujković.

Naglasio je da najmanje 95 posto djece mora biti vakcinisano, primiti dvije doze MRP vakcine, kako bi se postigao kolektivni imunitet i spriječila pojava i daljnje širenje epidemije.

Na području BPK Goražde za sada nije registiran niti jedan slučaj obolijevanja djece od morbila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!