Ljeto na Vrbasu: Najljepšu banjalučku lastu izveo je Đorđe Gajić

Vijesti 13. jul 202119:16 0 komentara

Dok delta soj prijeti, život u BIH kao da se vraća u normalu. U Banjaluci je otvorena tradicionalna sportsko-turistička manifestacija Ljeto na Vrbasu. Sve su obilježile banjalučke laste, dakle skokovi sa gradskog mosta u Vrbas, a organizatori se nadaju da će održavanjem tradicije uspjeti da grad održe i na regionalnoj turističkoj mapi.

Dvadeset i jedan skakač iz Banjaluke, Užica, Kragujevca, Mostara, Sarajeva, Zenice i Konjica, samo jedan pobjednik.
Najljepšu banjalučku lastu izveo je upravo Banjalučanin Đorđe Gajić.

Vrhunska tehnika

“Puno mi je drago. Svaka medalja je sve draža i draža. Bio sam i zadnja dva puta prvi. Svaki pehar je naravno poseban”, istaknuo je Đorđe Gajić.

Banjalučku lastu izvode dobro uvježbani skakači, jer zahtjeva vrhunsku tehniku sa ispruženim rukama i uvijenim tijelom. Razlikuje se od mostarske i užičke laste. Ono što je takođe specifično za Banjaluku je i dajak čamac. Trka ovih vrbaskih plovila biće dio i ovogodišnje manifestacije.

“Ove godine pravimo prvo dajak pristanište, afirmacija dajak čamca kao simbol našeg grada. Pravi se i klub skakača koji će da njeguje tradiciju skoka u Banjaluci”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Turistički rekordi

Program se nastavlja za vikend.

“Ples pod zvijezdama 17. jula veče. Mogu se prijaviti i doći svi. Nakon toga je kino na otvorenom, ne želim u ovom trenutku otkriti koji će to biti film”, kazala je Nevena Blagojević Podrić iz Gradske uprave Banjaluka.

Pretenciozno je govoriti o turističkim rekordima u doba korone, no sektor se oporavlja.

“U zadnjih mjesec, mjesec i po počeo je da dolazi prilično veliki broj turista u Banjaluku. Imamo to i po evidenciji, uplati boravišne takse”, rekla je Irena Radojević, direktor Turističke organizacije Banjaluka (TOBL).

Najstarija gradska manifestacija stiže do broja 68, a organizatori pozivaju sve, posebno goste iz regiona, da dođu.

Sve je počelo 1953. godine i to kao Karneval na Vrbasu. Kasnije je preimenovana u Susrete na Vrbasu, a 1995. godine dobija sadašnje ime “Ljeto na Vrbasu”. Sve te godine, smisao je ostao isti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!