Ljeto ostavilo katastrofalno stanje u poljoprivredi i stočarstvu: Šta se može učiniti da se popravi alarmantna situacija?

Vijesti 05. sep 202419:31 0 komentara

Ispraćamo polako jedno od najtoplijih ljeta ikada. O posljedicama ćemo pričati dugo jer je iza sebe ostavilo katastrofalno stanje u poljoprivredi i stočarstvu. Ni jesen i zima, čini se, neće biti lakši jer se, zbog posljedica suše, spremaju izvjesna poskupljenja hrane. Provjerili smo koliko toga se može učiniti da se popravi alarmantna situacija:

“Ne pamtim težu godinu od ove, sve ovo je jako tužno” – tako nam u periodu kada bi trebao brati plodove mukotrpnog rada govori Muhamed.

“Najveća šteta je oko stočarstva. Mi nemamo gdje ovce da napasamo. Sve je izgorilo. U razgovoru sa veterinarima saznao sam da se kod stoke pojavljuju neke bolesti. Te bolesti su iz stvari samo što je trava oštra, pa ovca ubode jezik i usta, pa se dobije infekcija i onda to krene da ima velike probleme, jer se stoka mora dugotrajno liječiti.”

Na zemlji koja ni ne sliči onoj od prije par godina – prerano opalo voće, uništeno povrće. Sve izgleda kao novi udar na džepove građana, ali i kvalitet ishrane.

Muhamed Softić, poljoprivrednik:

“Onaj stočni krompir će prodavati nama ovdje. Vidjeli ste kako se pregleda naša granica, sve što gore ne može ni ući, kod nas se prodaje, i proda se.”

Tokom jednog od najtoplijih ljeta na ovim prostorima svi traže hladovinu, a tamo negdje su izgleda, zapali i potezi koji bi trebali predstvaljati spas. Na upit o tome razmatra li se plan pomoći poljoprivrednicima iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, gdje je situacija jednako teška, smo bez odgovora. Nadležno federalno ministarstvo nam odgovara kako će za poljoprivrednike sa područja na kojima se proglasi stanje prirodne nesreće, a koji su podnijeli zahtjev za podršku, omogućiti ostvarivanje prava po pojednostavljenoj proceduri. No, brojni su od pojednostavljene procedure jako daleko.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH:

“Sistem je napravljen tako da je teško da će iko išta naplatiti, jer da bi se proglasila elementarna nepogoda na nivou kantona, moraju proglasiti najmanje tri opštine, pa onda da proglasi kanton. Pa onda isto tako moraju proglasiti tri ili četiri kantona da bi proglasila Federacija. Napravili su takve procedure da ne bi plaćali štete i to je tako.”

Posavski kanton je ipak proglasio stanje prirodne nesreće. No, čini se, prekasno.

Perica Marošević, poljoprivrednik:

“Stvarno stanje kod nas je takvo da je šteta oko nekih osamdeset posto. Najviše je stradala soja.”

Nastradala je biljka koja je predstavljala simbol ovoga kraja. Slično je u svim dijelovima države. Dok se nude olakšice poput onih za sisteme za navodnjavanje, gubi se iz vida da oskudica vodom na nekim mjestima spriječava njihovu upotrebu. Dok se, kako nam navode iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine, sprema i nerealno povećanje cijena hrane, neki su već izgubili sve na čemu su radili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!