Ljubav prema plesu, instrumentu ili kistu jača je od hladnoće: Djeca u Bosanskom Petrovcu treniraju i sviraju bez grijanja

Vijesti 15. okt 202415:38 0 komentara
N1 BiH

Da snovi ne poznaju granice, dokaz je nekoliko talentovanih mladih ljudi u mjestu koje po svemu sudeći, sve više guta vrijeme.

Muzičare, slikare, plesače, krije Bosanski Petrovac. No, oni, pak ne kriju probleme sa kojima se u istom suočavaju. Dok mladi u potrazi za boljim životom uglavnom odlaze u veće gradove, a naposlijetku i u inostranstvo, mladi iz Bosanskog Petrovca žele da svoj talenat razvijaju baš u mjestu kojem žive. No, potrebni su im adekvatni uslovi.

Centar za kulturu i obrazovanje u Bosanskom Petrovcu aktivan je u pomoći mladima da razvijaju svoje talente. No, problem grijanja u prostorijama gdje se održavaju treninzi i radionice, brojne članove sputava. Posebno je to izraženo zimi. Interesantno, sredstva za grijanje postoje, ali navodno nema ložača koji će voditi računa o tome. Obezbjedi se samo za vrijeme održavanja priredbi ili organizovanih manifestacija.

N1 BiH

No, za pojedine, ljubav prema instrumenti, plesnom podijumu ili kistu jača je od hladnoće. U toploj odjeći sa hladnim prstima, dirke na harmonici zvuče isto, pričaju pojedini članovi Centra za jedan banjalučki portal.

S druge strane, onima koji se bave plesom, situacija je donekle “olakšana”. Kako priča Jovana koja ples trenira tri godine, tokom treninga se zagriju. No, rješenje ipak treba iznaći. Nedostaje i opreme, ali i redovnijih autobuskih linija.

Pojedini da bi došli na časove u Bosanski Petrovac, jer im je to najbliže, putuju i po nekoliko kilometara. No, to im ne bi predstavljalo problem da imaju redovne linije. Pa tako djeca koja su iz Drinića, naselja u sklopu Bosanskog Petrovca a koja pohađaju muzičku školu, radionice za mlade, sport ili folklor, roditelji ih moraju voziti za Petrovac i čekati po dva sata da završe treninge.

Podršku lokalne zajednice nemaju. Oslanjaju se isključivo na roditelje i dijelom Centar za kulturu i obrazovanje. Ovi mladi talenti, od lokalne zajednice očekuju veću pomoć. Žele da treniraju i uče u prihvatljivijim uslovima i da imaju podršku za svoj talenat i znanje.

“Bravo” i “svaka čast”, poručuju, nisu dovoljni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!