Ljubić o Konakoviću: U politici imam više povjerenja u sportaše

Vijesti 15. feb 202318:39 2 komentara
N1

Izazvao je brojne reakcije svojom izjavom na sjednici HNS-a kako bi Bosna i Hercegovina bila većinski katolička i hrvatska "da nije bilo progona i prelazaka na islam pod osmanskom okupacijom i da nije bilo pravoslavnog doseljavanja". Za N1 Božo Ljubić je odgovorio na brojne osude, a razgovarali smo i o novoj državnoj vlasti, šefu diplomatije Elmedinu Konakoviću, visokom predstavniku Christianu Schmidtu i Izbornom zakonu BiH.

Priznao je – nije bilo neophodno da se takva sekvenca nađe u njegovom govoru o demografskoj slici Hrvata u BiH. Tvrdi da ni na koji način nije namjeravao negirati autohtonost bilo kojeg konstitutivnog naroda u BiH, “a kritičarima bih poručio kako je negiranje konstitutivnosti mnogo gore”.

O Vijeću ministara BiH: Dobre stvari kojima svjedočimo su uglavnom zasluga Borjane Krišto

“Ulazimo u novu paradigmu dogovaranja i pozitivniju fazu”, najavljuje Ljubić, osvrćući se na nikad brže formiranu državnu vlast.

Pitali smo da li se nada i kompromisu po pitanju izbornog zakona, te kako u tom pogledu vidi buduću ulogu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića (NIP).

“Ja uvijek u politici imam više povjerenja u stručnjake, menadžere i sportaše. Konakovića znamo kao čovjeka sa sportskim pedigreom, iz toga vuče zdrav i kolektivni pritup rješavanju problema i do sada se na taj način ponaša”, odgovorio je Ljubić.

Slaže se da se Konaković do sada pokazao kao “najistaknutiji član Vijeća ministara BiH”, ali dodaje “da su dobre stvari kojima svjedočimo u Vijeću ministara BiH uglavnom zasluga predsjedavajuće Borjane Krišto”.

O formiranju Vlade FBiH: “Ne vjerujem da su na stolu pregovori HDZ-a i SDA

Kada je u pitanju nešto niži, federalni nivo, gdje proces formiranja vlasti još traje – Ljubić sumnja da ne može doći do formiranja koncentracijske vlade u kojoj bi se našle i SDA i Osmorka.

“Koalicija stranaka HNS-a i Osmorke ima dovoljno kapaciteta da predloži i da u Zastupničkom domu FBiH izglasa vladu”, smatra Ljubić, iako, dodaje, ne smije tvrditi da će na kraju tako i biti.

Nije, kako je rekao, član HDZ-a, pa ne može tvrditi pouzdano, ali, ponavlja svoj stav da na stolu nisu pregovori HDZ-a i SDA o formiranju federalne vlade.

S druge strane, ponavlja kako Schmidtova odluka nije zakomplikovala formiranje vlasti u ovom entitetu, dok dodaje kako “nije vratio ni dijelić prava Hrvatima koje su im oduzeli njegovi prethodnici”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare