Ljubinci u strahu i bez krova nad glavom: Zidovi su hodali (VIDEO)

Vijesti 23. apr 202219:20 > 19:22 0 komentara

Ljubinje još zbraja i sanira štete uzrokovane sinoćnjim potresom. Porodice su ostale bez krova nad glavom jer njihovi domovi više nisu sigurni zbog oštećenja. Od prvo najjačeg potresa, do jutarnjih sati subote, Ljubinje je pogodilo 13 potresa.

Mještanin Makro Lugonja kazao je za N1 kako je sinoć jedva uspio pobjeći.

“Izašao sam i ne smijem sada da se vratim, ostale su mi sve stvari, ako uspijem da uđem, pitao sam nadležne valjda će mi nekad dati bar da iznesem stvari, a ostalo, mislim da je nemoguće za stanovati. Strašno je bilo zato što je zgrada stara, mislio sam da se ruši bukvalno, počelo je sve da pada nisam smio ni da istrčavam, bojao sam se da me nešto ne udari”, kazao je Lugonja.

U narednom periodu boravit će kod rodbine, kao i mnogi Ljubinci koji se plaše noćiti u svojim domovima. Među njima su i mještani ove zgrade s koje je popadalo nekoliko dimnjaka i to ispred parkirana vozila.

“U kupatilu sam bio kupao se i kada sam osjetio, ne možeš vrata otvoriti, cijela zgrada se tresla, sve je popadalo, televizor, slike, sve je bilo na zemlji, većina naroda je izašla poslije kada je stalo. U donjem ovom dijelu treslo je dobro, a kako je tek na gornjim spratovima, bilo je stvarno strašno. Neka huka i odjednom je to počelo, nije prestajalo nikako, treslo cijelo vrijeme, sve je padalo, nigdje nisi mogao ni ići, zidovi su hodali”, rekao je Milan Pepić.

Najveća oštećenja su unutar opštinske zgrade. Pojedine kancelarije potpuno neupotrebljive. Zidovi popucali. Plafoni popadali. Staklo popucalo. Načelnik Stevo Drapić ostao je bez ureda, ali i mnogi općinski službenici. Još uvijek je rano reći da li će se uopšte u ovu zgradu moći vratiti.
U ispomoć su stigli uposlenici republičke Civilne zaštite kao i članovi Štaba za vanredne situacije iz susjednog Trebinja.

Nadležni poručuju: Najvažnije je pomoći stanovništvu, objekti od javnog značaja mogu sačekati. Bitno je riješiti hitne intervencije, ono što ugrožava život.

Opširnije o posljedicama zemljotresa pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!