15.000 eura po boci: Lažirali vrhunska vina, zaradili više od dva miliona eura

Vijesti 23. okt 202409:22 0 komentara
vino_degustiranje
Vino/Canva

Međunarodna kriminalna grupa varala je kupce podvaljujući im lažna vrhunska vina cjenovnog ranga do 15.000 evra po boci, izvjestio je Europol.

Kriminalna mreža koja je proizvodila i prodavala lažne verzije vrhunskih francuskih grand cru vina i pri tome zarađivala milione eura, razbijena je u policijskim racijama na sjeveru Italije, sredinom ovog mjeseca, izvestila je Evropska policijska služba (Europol).

15.000 eura po boci

Međunarodna kriminalna grupa varala je kupce prodajući im lažna vrhunska vina po cijeni do 15.000 eura po boci, a vjeruje se da su pritom zaradili više od dva miliona eura. Policijske istrage 14 kuća u Milanu i Torinu završile su zaplijenom “velikih količina” vina, kao i “naljepnica za vino” i voštanih proizvoda.

U prilično sofisticiranoj operaciji, policija je takođe pronašla alate za ponovno punjenje i zatvaranje boca, luksuznu robu i elektronsku opremu u vrijednosti od 1,4 miliona eura, uz više od 100.000 eura u gotovini.

gran_cru_francuska
Vino – Grand Cru

Sličnosti sa slučajem iz 2015.

Šest osumnjičenih je uhapšeno nakon racija, uključujući i “visoko vrijednu metu”. Ukupno, prema podacima Agencije Evropske unije za saradnju u kaznenom pravosuđu (Eurojust), uhapšeno je sedam osoba. Vjeruje se da su lažna vina prodavali na raznim lokacijama, uključujući i one izvan Italije. Falsifikate su izvozili kroz nepoznat aerodrom, nakon čega su ih nudili po tržišnim cijenama.

Istragu je vodila francuska policija uz podršku italijanskih i švajcarskih kolega. Uočene su sličnosti sa slučajem iz 2015. godine, u koji je takođe bio uključen isti ruski državljanin, a povezani su i izvorima iz kojih su dolazile kapsule za boce i štamparije etiketa.

Kako navode, od 2019. godine novi falsifikati pojavili su se u Evropi, posebno u Italiji i Švajcarskoj. Razmjena informacija preko Evropola, koji je učestvovao u koordinaciji istrage od 2021. godine, pomogla je francuskoj policiji da otkrije novi distribucioni put ovih lažnjaka.

Šta je grand cru?

Grand cru su visokokvalitetna vina koja potiču iz prestižnih vinogradarskih regiona, posebno u Francuskoj, gde je ovaj termin dio sistema klasifikacije vinograda. Pojam se odnosi na vinograd ili vinski terroir koji se smatra izuzetno kvalitetnim zbog povoljnih uslova zemljišta, klime i tradicije. Najčešće se koristi u Burgundiji i Bordou, ali i u drugim francuskim regijama.

U Burgundiji je najviši nivo klasifikacije vina, iznad premier cru i drugih nižih kategorija. Manji broj vinograda dobija ovu oznaku i ona se odnosi isključivo na specifične parcele koje su poznate po izuzetnom kvalitetu grožđa. Obično su skuplja i vrlo cijenjena zbog svoje kompleksnosti i potencijala za odležavanje.

#related-news_0#related-news_1

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!