Logoraši ispred Vlade FBiH: “Prošao sam šest logora, tukli su me sjekirom. Sada imam 4 bajpasa i stent”

Vijesti 19. sep 202413:58 1 komentar
N1

Savez logoraša BiH protestuje pred zgradom Vlade FBiH nakon što nije izrađen prednacrt zakona o logorašima u Federaciji BiH, a kojim bi se zaštitile žrtve ratne torture. Početak protesta zakazan je u 11 sati i 55 minuta.

Tužba za zaraobljavanje u 6 logora odbačena

N1

Rahmija Hodžić, jedan od logoraša kazao je za N1 kako mora platiti 4570 KM za sudske troškove u Banjaluci. Tužio ih je za zatvaranje u logor.

“Prošao sam šest logora, u Glamoču tri. Bio sam komandir policije i odmah sam uhapšen i odveden u stanicu bezbjednosti Glamoč. Držali su me u sportskoj dvorani u gimnaziji, onda su me prebacili na Manjaču, onda da u Batković logor i onda u Kulu u Sarajevu. 8.3.1993. sam razmijenjen. Kazali su da je tužba zastarjela. Zar nije ratni zločin odvesti čovjeka iz kuće u zatvor pa u šest logora? Tukli su me sjekirom, šest puta su me udraili u leđa. Operisao sam srce – četiri bajpasa i jedan stent. Dobio sam od ležanja na betonu u Manjači adenom prostate. Operisao sam i kičmu. I sada imam velike posljedice”, rekao je Hodžić za N1.

Sada mu se iznos sudskih troškova odbija od penzije. Obratio se svim niovima vlasti da mu pomognu u plaćanju sudskih troškova.

“Čovjek sa žice”: Polomljena su mi rebra i nos, ne spavam danima i noćima

N1

Fikret Alić, “čovjek sa žice” u logoru Trnopolj čija je fotografija obišla cijeli svijet, kaže kako ni danas nema zakona na nivou države kojim traže samo osnovna ljudska prava.

“U RS sam dobio odbijenicu kao civilna žrtva rata, kao nisu postojali logori koje je čitav svijet potvrdio. Dokazano je da su postojali logori, nismo bili u prihvatnom centru kako oni tvrde. Gospodo, donesite nam zakon da imamo svoja prava”, rekao je Alić za N1.

N1

Kazao je kako je dobio i on 2.600 KM sudskih troškova.

“Imam polomljena rebra, slomljen nos i ne spavam danima i noćima. Imam psihičke traume. Pitam vald uje loi moguće da logoraši BiH ne mogu dobiti svoja prava i obični zakon?”, upitao je.

Iako su ih logoraši molili da izađu, iz Vlade FBiH niko nije izašao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare