Lukić: Kao da su nacisti pobijedili 1945. – Nijemac vlada, a Srbi se krive za genocid

Vijesti 22. maj 202416:25 1 komentar
Miloš Lukić (N1)

Miloš Lukić, direktor Službenog glasnika RS-a koji je kao i entitetski predsjednik Milorad Dodik optužen za neizvršavanja odluka visokog predstavnika, ocijenio je da nekom danas može izgledati kao da živimo u alternativnoj historiji u kojoj je nacistička Njemačka pobijedila u Drugom svjetskom ratu.

Lukić je kazao da ga je današnji put na suđenje, prilikom kojeg je prošao pored zgrade OHR-a, podsjetio na čuveni roman “Čovjek u visokom dvorcu” Phillipa K. Dicka iz 1962. godine.

“U njemu se govori o alternativnoj historiji i šta bi se desilo da je nacistička Njemačka pobijedila. Vjerujem da je neko pao u komu 1944. godine i da se probudio danas i vidio da ovim prostorom upravlja neki Nijemac, da se Srbi krive za genocid – da bi vjerovao da se nešto tako desilo (da su Nijemci pobijedili u Drugom svjetskom ratu”, zaključio je direktor entitetskog Službenog glasnika.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović ocijenila je suđenje Dodiku i Lukiću kao “montiran proces”.

“Ovaj proces služi i tome da vidimo kako se ti stranci i OHR igraju sa domaćim institucijama, tjeruju ih da rade nezakonite stvari. Ako je ovo tako, a jest, jadni su građani i RS-a i FBiH. Mi nemamo mentore nego samo radimo svoj posao po Ustavu i zakonu. Odgovaramo kad prekršimo nešto, a ne kada ne ispoštujemo odluku nekog stranca.

Najbolje mjesto za njega je bila sudnica da vidimo da li ima pravo nešto da radi ili ne. Duboko sam razočaran i zabrinut u ime građana oba entiteta”, ponovila je Cvijanović.

Specijalna emisija, kao i prijenos zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici, pratite u četvrtak uživo od 15 sati u programu N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare