Mađarske trupe spremne za raspoređivanje u Bosni i Hercegovini

Vijesti 08. dec 202312:18 0 komentara
Ministarstvo odbrane Mađarske

Mađarski general-major László Sticz, koji će u januaru preuzeti komantu EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je mir u u Bosni i Hercegovini “od vitalnog značaja” za Mađarsku.

Kako navodi Hungary Today, odbrambene snage Mađarske će 2024. igrati ključnu ulogu na zapadnom Balkanu kao država koja će voditi najveću vojnu misiju Evropske unije.

Mir u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu je od vitalnog značaja za Mađarsku. Od završetka rata u BiH, Mađarska je igrala aktivnu ulogu u upravljanju krizama u regionu”, rekao je on 6. decembra, dok je nadgledao vježbu Visoki napon 2023 (High Voltage 2023), kojom je završena obuka jedinice koja će biti poslana u BiH.

Ministarstvo odbrane Mađarske je u ponedjeljak navelo da je posljednjih dana novembra delegacija Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH boravila u posjeti Mađarskoj na poziv general-pukovnika Ferenca Kajárija, zamjenika načelnika Generalštaba mađarske vojske kako bi razgovarali o predstojećoj promjeni komande opetacije Althea.

Visoku grupu posjetilaca predvodio je Dženan Redžo, pomoćnik ministra odbrane BiH za odbrambenu politiku i planove, uz kojeg su bili Predrag Durić, pomoćnik ministra odbrane za obavještajno-sigurnosne poslove i načelnik Zajedničkog štaba za planiranje snaga Potpukovnik Nebojša Stajić. Goste su primili general-pukovnik Ferenc Kajári i zamjenik državnog sekretara za politiku odbrane László Hajnik.

U svom govoru, general-pukovnik Kajári je istakao da je sigurnost Mađarske nezamisliva bez stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, te smo stoga u potpunosti posvećeni suočavanju sa izazovima koji pogađaju region, što je također vidljivo demonstrirano u obimu našeg vojnog angažmana i prisustva”, rekao je on.

Delegacije su razgovarale o sigurnosnim izazovima područja i mogućim oblicima suočavanja sa tim izazovima, naporima koje dvije države ulažu u razvoj svojih oružanih snaga, kao i pitanjima vezanim za operativno djelovanje.

Domaćini su predstavili ambicije za vojnim inovacijama i vladine vlade vezane za razvoj mađarske odbrambene industrije. Bosanskohercegovački partneri su još jednom potvrdili da s obzirom na sigurnosne izazove koji utiču na našu zajedničku geografsku regiju, smatraju veoma važnim jačanje vojnih odnosa i profesionalne saradnje između naših zemalja, koja je uglavnom bila ograničena na oblasti obuke i pripreme u poslednjih 15 godina. Postignut je dogovor o produbljivanju vojnih odnosa u narednim godinama u okviru sve intenzivnijih stručnih susreta i događaja koji prvenstveno uzimaju u obzir potrebe bosanskohercegovačkog partnera”, navelo je ministarstvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!