Maestro Safet Zec u druženju sa učenicima škole koju je pohađao

Vijesti 04. nov 202118:42 0 komentara
N1

Maestro Safet Zec danas je bio gost u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Učenicima, mladim umjetnicima, prenio je znanje, iskustvo i predstavio svoje radove i djela.

Jedan od najboljih bh. slikara i grafičara, maestro Safet Zec posjetio je učenike škole u čijim klupama je i sam učio i stvarao prve slikarske vještine.

“Družili smo se i u maju ove godine, ali danas je nešto duže druženje. Gospodin Safet Zec je donio i slike i pričao o svom životu, koji je onako specifičan i jedinstven, najviše se ustvari podsjećao na trenutke koje je proveo ovdje”, priča nam Elma Alić-Šobot, direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Safet Zec je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu posljednji put bio prije pola vijeka.

“Kad sam završio, ima skoro 50 godina nikad nisam u nju ušao zapravo, a nisam iz nje izlazio pet godina. Kupao sam se ovdje, nedjeljom, subotom, i tako dalje”, govori bh. akademski slikar.

Učenici nisu krili radost što imaju priliku da, kroz druženje, uče od maestra.

“Bilo mi je veliko zadovoljstvo da čujem riječi mog idola, Safet je zapravo moj idol i već duže godina ga pratim. Tako da sam i dočekao da se upoznam sa njim, da razmjenim par riječi, da nas nečemu i nauči evo vidimo tu njegove slike. Tako da ovo je za mene veliki dan, koji ću pamtiti još dugo, dugo”, naveo je Elmedin Mešić, učenik Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

“Nama kao mladim umjetnicima ove škole, Srednje škole primijenjenih umjetnosti, dosta je značajno da je neko važan kao Safet Zec došao u našu školu i posvetio nam svoje vrijeme”, dodaje učenica Naja Miholjčić.

Tokom posjete Zec je nastojao poručiti mladim generacijama da istrajnost u onome što rade stvara čuda.

“Ja sam bio čudo, naravno u ovom poslu. Ušao sam i svoj put odredio ka najvećem, velikim majstorima prošlosti. Otkrivao sam i želio doseći, kao i svaki sportista koji gleda najbolje. Igrate u Zavidovićima, u Mostaru, a sanjate Roland-Garros u Parizu, Wimbledon.. Morate vježbati, vježbati! Eh, ako imate taj unutarnji bijes, tu strast da postignete, ne da bi vi pobjeđivali, pa imali pare. Nego što je to ljudski, da savladaš ono što nisi, što ti treba jako puno da savladaš i da sam sebi kažeš: “Safete, ovo je…”, priča maestro Zec.

No, pravu riječ nije pronašao jer se veliki slikari izražavaju kistom po platnu, kako je nekada rekao i sam Van Gogh: “To se može bolje pokazati na paleti, nego izreći riječima.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!