Magazinović o propalom novcu iz EU: Nije logično da lokalna vlast postaje akter međunarodnih odnosa

Vijesti 25. jul 202413:51 2 komentara
F.Z. / N1

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Zajedničke komisije za evropske integracije Saša Magazinović izjavio je Feni da je od samog početka bio protiv mehanizma koordinacije po kojem svaki kanton može zaustaviti EU put države.

“Tada sam jasno rekao, kao i mnogi drugi, da će se nešto što je zamišljeno kao alat kojim će se ubrzati EU integracije pretvoriti u svoju suprotnost – postaće sredstvo političkih ucjena, trgovine i najveća kočnica na evropskom put”, naveo je Magazinović, upitan da prokomentariše činjenicu da Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende, te da predstavnici četiri kantona nisu dali suglasnost na predloženi nacrt dokumenta.

DF: SDA mehanizmom koordinacije omogućila kantonima da sve blokiraju, neka se uz Trojku i strance sjete ko je to slavio

Prema njegovim riječima, ovakav mehanizam koordinacije jesu dogovorili, između ostalih, tadašnjih lideri Vakir Izetbegović i Milorad Dodik, ali je, dodaje, pošteno reći da je imao i podršku tadašnjih predstavnika EU.

“Jednostavno nije logično da lokalna vlast, a za mene to kantoni jesu, postaje akter međunarodnih odnosa, u ovom slučaju odnosa između države Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Što se tiče konkretnih razloga zbog kojih su SDA kantonalni zvaničnici stavili veto na Reformsku agendu koja je uslov za ogromna finansijska sredstva za BiH od kojih je samo prva tranša u iznosu od 140 miliona KM (70 miliona eura), mislim da je najpoštenije da lider SDA Bakir Izetbegović ipak prihvati poziv ministra Elmedina Konakovića da sa njim ili bilo kojim drugim predsjednikom stranke pred kamerama zajedno prođu kroz sve stavke ovog dokumenta i ukrste argument”, naveo je Magazinović.

Konaković: U šoku sam, preklinjem Izetbegovića da javno pređemo tačku po tačku, da vidi šta je srušio

Sve drugo je, smatra on, političko prepucavanje u svrhu lokalnih izbora, a preko leđa države i njenih interesa.

Forto: Naš voz je jučer otišao, neko je imao hrabrosti srušiti brojne projekte za svoje građane

Podsjećanja radi, Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende. Suglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Kanton Središnja Bosna, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, te Unsko-sanski kanton.

Oglasili se iz Vijeća ministara o propalom Nacrtu reformske agende: Nismo uspjeli unatoč svim rokovima

Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare