Magazinović pokrenuo inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove

Vijesti 17. okt 202409:18 0 komentara
N1/F.Z.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović pokrenuo je inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove.

“Uprava za indirektno oporezivanje je nedavno, kroz odgovor na moje poslaničko pitanje, dala načelnu saglasnost, uz napomenu da se oblast doniranja lijekova treba detaljno urediti. Ovo je važna tema kojoj se ne pridaje dovoljno pažnje. Kao što se ranije, do izmjene zakona, PDV plaćao na doniranu hranu, tako se još uvijek plaća na donirane lijekove. Smatram da one koji doniraju lijekove država treba rasteretiti bilo kakvih nameta”, naveo je Magazinović.

Dodaje da u slučaju doniranih lijekova i velikog poreza koji donator treba platiti, nerijetko se dešava da zbog toga lijekovi završe u drugoj državi gdje ne postoji obaveza plaćanja poreza na ovakve donacije.

“U tom slučaju najviše trpe pacijenti i to nerijetko oni sa najtežim dijagnozama”, istakao je.

U inicijativ je napomenuo kako vjeruje da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u okruženju koja ima samo jednu stopu PDV-a koja se primjenjuje na sve proizvode, uključujući i lijekove te da je ista najveća u regionu.

“U Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji PDV na lijekov iznosi 5 posto, u Sloevniji 9,5 posto, u Srbiji 10 posto… Uzimajući kao prioritet u odlučivanju korist za živote i zdravlje građana, a imajući u vidu načelnu saglasnost u institucija o ukidanju PDV-a na donirane lijekove, te uvažavajući argumentaciju da tome trebaju prehoditi koraci kojima će se definistai detalji ovog procesa, smatram da će usvajanjem ove inicijative Predstavnički dom PSBiH dati značajan doprinos”, zaključuje Magazinović u inicijativi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!