Magazinović upitao OHR da li im je prihvatljivo da predsjednik FBiH bude Srbin

Vijesti 06. okt 202214:11 2 komentara
F.Z./N1

Još od noći drugog oktobra do danas, ne prestaju se nizati pitanja o namjerama i zamislima funkcionisanja entiteta Federacija BiH koje je tada saopštio visoki predstavnik Christian Schmidt. Još jedan važan i zanimljiv upit uslijedio je i danas. Naime, Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine postavio je pitanje OHR-u da li je za njih prihvatljivo da predsjednik Federacije BiH bude Srbin.

“Dragi OHR moŽete li zamoliti visokog predstavnika da izađe u javnost sa odgovorom na pitanje da li je za njega prihvatljivo da Predsjednik FBiH bude Srbin?”, upitao je Magazinović na Twitter nalogu.

Naveo je da je odgovor na pitanje važan za svrhu dodatnog pojašnjavanja izmjena Izbornog zakona BiH koje je Schmidt nametnuo u toku izborne noći drugog oktobra.

Na niz nejasnoća vezanih za budući način funkcionisanja entiteta FBiH, te formiranje novih saziva, Schmidt je nastojao odgovoriti i jučer, o čemu više možete čitati OVDJE.

Podsjetimo, entitet FBiH ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika, a dosadašnja praksa je bila ta da predsjednik biva imenovan iz reda Hrvata.

Schmidt bez konkretnog odgovora o uplitanju Hrvatske u njegov rad

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare