Magazinović za N1: Mnogi su negodovali, ali će svi na izbore pod pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik

Vijesti 12. jun 202418:28 0 komentara
N1

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović bio je gost Dana uživo, komentirajući političku situaciju u zemlji, regiji i Europskoj uniji.

Vlast u BIH je očigledno ponovo u blokadi. Ukoliko opozicija iz RS dobije drugog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH da li bi to mogla biti šansa za promjenu partnera u vlasti i deblokiranje nekih procesa u zemlji?

U Bosni i Hercegovini je sve moguće, ali sve što bi mi danas govorili o tome prije nego se završi proces bilo bi neozbiljno. Imamo žalbeni proces oko tog slučaja koji će se završiti na jedan ili drugi način, pa ide žrijeb. Sad je prerano govoriti, ali sve je moguće“, odgovorio je.

Govoreći o izborima u Europskoj uniji, i jačanju desnice u pojedinim zemljama članicama, Magazinović kaže da ga ishod izbora nije iznenadio, te da gledajući rezultat izbora na nivou EU uticaj desnice neće biti velik.

“U totalu ostaje ista vlast na nivou EU”, dodaje.

Hoće li desnica imati utjecaja na proces proširenja?

Na nivou donošenja odluka neće, ističe Magazinović, ali na stvaranju atmosfere hoće.

Ističe kako u nekoliko ciklusa unazad u Europskom parlamentu nije bilo toliko desno orijentiranih kandidata, što pokazuje da se Europa pomjera udesno.

Jačanje radikalne desnice zapravo približava lijevi centar i desni centar na okup. Hoće li ljudi zbog te radikalne desnice mijenjati političke stavove? Čisto sumnjam, ali jeste opomena da se povede računa u kom se pravcu kreće EU”, pojašnjava.

U Beogradu je nedavno održan Svesrpski sabor. Je li Vučić izjavom da u deklaraciji nema ni slova o otcjepljenju RS jasno stavio do znanja Dodiku da nema podršku Srbije ukoliko se odluči za takav korak?

Ja to nisam tako razumio na osnovu Vučićevog ponašanja. Jedna stvar su riječi, a drugo djela”, kaže Magazinović, dodavši kako je “Vučić mnogo pametniji od Dodika pa komunicira na drugačiji način“.

Vaš stranački kolega Zukan Helez smatra da je čitava priča oko tog sabora preuveličana i bez stvarne težine s usvojenim zaključcima koji su neformalni i bez zakonskog uporišta. Dijelite li njegovo mišljenje?

Nema zakonskog uporišta, to znamo svi, deklaracija je politički stav, ali ja ne bih bio spreman omalovažiti ukupan put ili umanjiti politički značaj onog što se desilo u smislu da je to nešto što nema političku težinu bez obzira što to nije neki zakon nego deklaracija. Ipak to ima neku težinu i određuje politički pravac koji mi se ne dopada i vodi ka destaiblizaciji odnosa u regiji nikako smirivanju“, zaključuje Magazinović

Kada je u pitanju funkcionisanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Magazinović se složio da se institucija nalazi u nekoj vrsti krize, ali da je, kada je u pitanju Plan rasta usvijeno 110 od 113 tačaka.

Budžet nije još uvijek bio na sjednici, “što nije ni prvi ni posljednji put”, ali je problem “kada se zaredaju takve sjednice”, kazao je Magazinović.

Dok Čović najavljuje sastanak vladajuće koalicije u Mostaru, Dodik postavlja uslove: da se smijene Lagumdžija i Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH tu aktivnost koju su provele UN. Je li vladajuća koalicija u BiH stigla do zida?

Nije prvi ni posljednji put da Dodik jedno govori, drugo radi, a treće misli. On nije u poziciji da nekog uslovljava, ako ne misli da treba raditi i dogovarati se to je njegov izbor“, ističe Magazinović

Smatra kako se koalicija nalazi na testu, te da se u zadnjih nekoliko mjeseci politička scena radikalizirala od strane Dodika. “To je njegov izbor i pravac koji nosi rizik na koji je on pretpostavljam spreman“, dodaje.

Predviđa burnu jesen, kao pred svaki izborni ciklus, ali očekuje fer i poštene izbore.

Da li će oni biti takvi nakon nametanja izmjena Izbornog zakona od Visokog predstavnika?

Dobra vijest je da su svi prihvatili izmjene Izbornog zakona, mnogi su negodovali, rekli da neće prihvatiti, ali činjenica je da će svi izaći i ponašati se pod tim izbornim pravilima. Te izmjene su sveobuhvatne, kratko je vrijeme da se sve implementira, ali šta god da se unapijedi biće bolje nego prošli put. Pobornik sam politike korak po korak“, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!