“‘Magdalena’ se uskoro vraća kući”

Vijesti 27. dec 202219:34 0 komentara
Facebook

Umjetnička slika "Magdalena" koja je postala simbolom nestalih umjetnina sa prostora Bosne i Hercegovine, uskoro se vraća kući, saopćio je tu vijest zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović koji je bio jedan od inicijatora da se ovaj nacionalni spomenik vrati BiH.

“Magdalenu” je naslikao Đoko Mazalić, a ona je ukradena iz porodične zbirke Damirke i Envera Mulabdića.

“Danas mi se javio Enver Mulabdić da saopšti divnu vijest – Magdalena će se vratiti kući. To je ona ista Magdalena kojoj su u Srbiji promijenili ime i čiji me novi ‘vlasnik’ kontaktirao da traži izvinjenje i pita je li mrzim srpski narod – samo zato što tražim da se vrati kući bh nacionalni spomenik”, naveo je Magazinović.

Dodao je da bi “Magdalena” uskoro trebala doći kući i da se trenutno nalazi u prostorijama policijske stanice u Srbiji.

“Sljedeći koraci su na Interpolu, policijskim strukturama u BiH i Srbiji, institucijama…
Razgovaram danas i sa Dženanom Jusufovićem iz Centra protiv krijumčarenja umjetninama. On je uradio veliki dio posla da se sve ovo pokrene. Ne možemo da vjerujemo da je Magdalena u policiji i da čeka procedure da se vrati kući. Ne smijemo se toliko ni radovati koliko želimo, dok je ne vidimo… Neka u budućnosti bude što manje ‘praznih’ ramova!”, poručio je Magazinović.

Podsjetimo da je Magazinović prošle godine za N1 kazao da je uputio poslanička pitanja Ministarstvu sigurnosti BiH u kojima traži odgovore o tome šta su poduzeli u vezi nestanka “Magdalene” nacionalnog spomenika BiH za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica.

Magazinović: Haj'mo se zajedno angažovati da se Magdalena vrati kući!

Tada je upitao navedeno Ministarstvo šta je dosad učinjeno i u formiranju “Specijalizovane policijske jedinice za umjetnine”, što bi, prema njegovom mišljenju, bio neophodan korak za sve naredne aktivnosti po pitanju sprečavanja ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Godinu prije kada je i pokrenuta ova tema Magazinović nam je ispričao i da pokušava otvoriti taj proces potrage za ukadenim umjetninama, da se stvari konačno pokrenu i da reaguju institucije Bosne i Hercegovine.

Pokušavam da otvorim taj proces i mislim da sam u tome uspio u ovoj situaciji kao poslanik u Parlamentu to mogu uraditi. Tokom devedesetih godina ogroman broj umjetnina je nestao s prostora bivše Jugoslavije. Sve države imaju obavezu da vrate ono što je tuđe. Ja se bavim jednom slikom iz zbirke koja je proglašena nacionalim spomenikom BiH i ima mnogo veći značaj. Slika Đoke Mazalića u vlasništvu porodice Mulabdić. Specifikum za ovu sliku je da se izlaže katalozima u Srbiji, promijenili su joj ime i proglasili za nacionalno blago Srbije. Interpol traga za tom slikom, naše institucije znaju za taj problem i niko nije reagovao”, kazao je tada Magazinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!