Magoda: Da nije bilo KS mnogi bh. sportisti ne bi bili na OI-ju u Parizu

Vijesti 23. jul 202418:18 0 komentara

Ukoliko u Sarajevu bude zatvorena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, nakon gotovo 80 godina postojanja osim velike sramote, ugroženo je i izdavaštvo i resursi za istraživanje i učenje. Katanac na naučnom i kulturnom blagu Bosne i Hercegovine bit će stavljen 25. avgusta ukoliko se ne nađe rješenje. Kenan Magoda, ministar kulture i sporta KS tvrdi da je zaduženo ministarstvo u kantonu moglo uraditi više. Razgovarali smo sa ministrom o ovom problemu.

Magoda se prije svega bavio NUB-om:

“Nastao je problem NUB-u, ali je za to zaduženo Ministarstvo viokog obrazovanja. Shvatio bih da u Ministarstvu visokog obrazovanja nije bilo novca. Međutim pričao sam i sa premijerom i sa ministricom i na kraju njihova djela su pokazala da su našli novca za druge projekte, a nisu implementirali kako oni kažu Magodin zakon. To nije Magodin zakon, to je ono čime ćemo radnicima institucijama kulture omogućiti minimalne uslove”, rekao je za N1.

Zatim je kritikovao i menadžment institucija kulture u BiH.

“Za četiri od sedam institucija ljudi su već trebali ići u penziju. Treba dati priliku mladima koji imaju energiju i volju i da ne tražimo samo novac od institucija, već se nacionalna blaga trebaju pretvoriti u atrakciju. Zemaljski muzej je idealan primjer, svjetski muzej zahvaljujući menađmentu i uposlenicima”, dodavši da i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti radi besprijekorno.

Komentarisao je festival Kultura na ulice:

“Sretan sam da građani KS osjete da Sarajevo zaista živi. Mi smo postali regionalno zanimljivi kada pričamo o kulturno-zabavnom sadržaju. Kultura na ulice je dostupna i u Starom Gradu, i na Ilidži i u Ilijašu. Svakom građanu je dostupna kultura, a pobjeda kulture je pobjeda građana KS”, osvrnuvši se i na ovogodišnje bh. olimpijce, apelujući na ostale nivoe vlasti da se više uključe “Kanton je najveća podrška za pet olimpijaca. Da nije bilo kantona mnogi od njih ne bi bili na Olimpijadi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Bonus video:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!