Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora: Odbrana najavila žalbu, a Tužilaštvo čeka

Vijesti 22. jan 202119:25 3 komentara

Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine kriv je za ratne zločine. Sud BiH izrekao mu je kaznu zatvora u trajanju deset godina. Vijeće je optuženom utvrdilo kazne za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, te ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prvostepena presuda – deset godina zatvora Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine. Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da je Mahmuljin kriv što je u svojstvu komandanta propustio da spriječi činjenje nečovječnih djela pripadnika odreda “El Mudžahedin” i njihovo kažnjavanje. Kriv je…

“Jer je znao da su njemu podređeni pripadnici odreda ‘El Mudžahedin’ počinili navedena krivična djela”, naveo je Božić.

Odbrana nije zadovoljna izrečenom presudom i uložit će žalbu.

“Ova presuda ima puno dubioza koje sud nije riješio“, smatra Fahrudin Ibrišimović, advokat Sakiba Mahmuljina.

Iz Državnog tužilaštva kažu da će kada dobiju pisani otporavak, odlučiti da li će uložiti žalbu na presudu. Od Tužilaštva prigovor očekuje Milorad Kojić. Zakonom je za ovo krivično djelo predviđena maksimalna kazna od 15 godina zatvora. Kojić očekuje i da će se …

“Pokrenuti pitanje odgovornosti nižerangiranih lica pod komandom Sakiba Mahmuljina. Tamo nemamo niti jednu presudu osim one Rasimu Delića koja je djelimično obuhvatila te zločine”.

Danas smo osjetili da su svi poginuli i živi prodati i da nemamo više državu, poručuju iz boračkih udruženja u Zenici.

“Naša indolentnost i pospanost dovode do ovoga što se događa. Mi imamo pravo da smatramo da je Mahmuljin naš heroj, ali i sudovi treba da rade svoj posao i mi to poštujemo”, poručuje Amir Ismić, Udruženje Baton.

Da je bilo informacija da među dobrovoljcima, koji su uglavnom činili odred “El Mudžahedin”, ima i ubačenih obavještajaca potvrdio je svojevremeno i Mahmuljin u intervjuu Televiziji Igman.

“Nažalost, mi nikada nismo uspjeli da imamo tu potpuno sistem rukovođenja i komandovanja kao što je mogao biti prema ostalim jedinicama – oni su imali svoje specifičnosti, ali to ne umanjuje koji su oni doprinos dali i u konačnici kada ovi analitičari se pitaju – da li su nam trebali, da li ih je iko zvao. Čak i rahmetli predsjednik i mi – nikad niko nije zvao, pozivao jer u suštini nama nisu trebali ljudi, nama je trebalo naoružanje”, govorio je tada Mahmuljin.

Prema optužnici, pripadnici odreda “El Mudžahedin” su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili najmanje 52 ratna zarobljenika. Mahmuljin je uhapšen 8. decembra 2015. godine u Sarajevu, a 31. decembra te godine Sud BiH potvrdio je optužnicu. Suđenje je počelo u martu 2016. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare