Majka ubijenog Mirze Raščića: Ubica je više na slobodi nego u zatvoru, ko mu dozvoljava?

Vijesti 07. okt 202322:21 0 komentara

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu Izudinu Tahiroviću odobren je prekid izdržavanja kazne u trajanju od dva mjeseca.

Majka ubijenog Mirze Raščića Ilvana Raščić, u razgovoru za N1, kaže da ne zna zašto je odobren dopust osobi koja nije izdržala polovinu kazne.

”Posljednju godinu dana ubica Izudin Tahirović je više na slobodi nego u zatvoru. Za godinu dana je bio vani dva puta po dva mjeseca, osam mjeseci je bio u zatvoru”, kaže Ilvana i dodaje:

”Želim samo da znam zašto izlazi, ko mu to dozvoljava, s kojim pravom? Ja sam istraživala malo i Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, član 89. koji kaže da on mora biti pod nadzorom policijskih snaga, ili član 90. koji kaže da on ne može dobiti ni dana, prije polovine izdržane.”

Taj uslov nije ispunjen, što je već ranije, za N1 potvrdio i direktor KPZ Zenica Rusmir Isak:

“Mi ne možemo donositi odluku o dopustima i prekidima kazne, ali kada sud donese takvu odluku moramo je sprovesti. On još nije odležao ni pola kazne”, rekao je Isak.

Privremeni izlazak na slobodu neophodan je da bi sistem funkcionisao, navodi sarajevski advokat Omar Mehmedbašić. U suprotnom bi, dodaje, disciplina bila narušena i bilo bi mnogo teže održati mir unutar zatvora. U konkretnom slučaju, s obzirom da lice nije izdržalo polovinu kazne, posredi je nešto drugo.

”Imamo sada ovo što se desilo kada je njemu majka na samrti, kada je dobio dopust, i to može da mu da i sud, ako priloži dokumentaciju, pa ta medicinska dokumentacija ide na vještačenje, vjerovatno je od njegove majke išlo, ja nisam radio to. Na taj način se motivišu zatvorenici i radi se resocijalizacija tih lica, da se motivišu da ustaju rano, da rade, da čiste, tako da bi izašli na vikend”, kaže advokat Omar Mehmedbašić.

A uz te interne procedure, potom zakonsku mogućnost, postoji i eksterna procedura neophodna da bi odluka o dopustu bila donijeta, navodi penzionisani policajac Dragan Mioković:

”Eksterne procedure koje se realizuju kontaktom konkretno ustanove zatvora sa policijskom upravom na području na koje ta osoba treba doći da provede odmor. Sve u svemu, moj stav je da to treba da ostane apsolutno zakonska mogućnost, s tim da svi subjekti u lancu koji o tome odlučuju moraju perfektno raditi svoj posao.”

Ali, da u tom lancu, ipak, negdje zapinje, nažalost često svjedočimo. Polovinom septembra, zatvorenik osuđen zbog dva ubistva nije se vratio sa dopusta. Dvije sedmice prije toga, zatvorenik je pobjegao iz zatvora. Osumnjičeni za ubistvo inspektora u Bijeljini, od ranije je poznat policiji, te je na slobodi čekao pravosnažnu presudu za drugo krivično djelo.

Novinar BIRN-a, Jasmin Begić, kaže da se u potpunosti gubi svrha sankcija.

”Ona bi trebala da nosi neku društvenu odgovornost za počinioce bilo kakvog zločina i da pruži neku satisfakciju porodicama žrtava. Mi ovdje na ovim primjerima vidimo da nema skoro nikakve društvene odgovornosti za te ljude, jer i oni poput slobodnih građana koji nisu osuđeni, šetaju slobodno ulicama i na taj način uznemiravaju porodice”, ističe Begić.

Razlog je, možda, i fizičke prirode, s obzirom da zatvori u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju problem sa smještajem osuđenika, dok, sa druge strane, popunjenost kapaciteta tri KPZ u Republici Srpskoj ne prelazi 50%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!