Majke Srebrenice o Greifovim izjavama: U laži su kratke noge

Vijesti 20. jan 202213:47 > 14:00 0 komentara
N1

Nakon što je izraelski historičar i predsjednik komisije Vlade RS koja je sačinila kontroverzni izvještaj o stradanjima u Srebrenici, Gideon Grief je izjavio za Haaretz da je pogriješio u broju ubijenih Srebreničana u genocidu te da taj broj ustvari jeste 8.000 kako je navedeno u sudskim presudama i izvještajima, uslijedile su brojne reakcije. Reagovale su i predsjednica i  potpredsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa". Za N1 su istaknule da su u laži kratke noge, te da je "laž htio pretvoriti u istinu i istinu u laž."

“Greifa su organizovali da preispita događaje u Srebrenici kako bi minimizirao i smanjio brojke i poništio genocid, čak je bio i kandidovan da dobije nagradu u Njemačkoj, međutim “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženje žrtava i svjedoka genocida (UŽSG)  poslali su pismo predsjedniku Njemačke da je to sramota i da je genocid priznat u Hagu. Hvala Bogu to se poništilo i sad je taj promijenio mišljenje svjestan da laže. On je svjestan da laže i Srbi su svjesni da lažu. Oni negiraju genocid iako znaju kakva im je namjera i šta su uradili. Navikli smo na te povrede, znamo da oni lažu. Posljednja faza je negiranje genocida, neće im uspjeti”, naglasila je Hotić.

N1

Subašić  je navela da Gideonu Griefu, to nikako nije trebalo, i da joj je jako žao jer i on pripada žrtvama holokausta.

“Ja mu neću halaliti i oprostiti jer je laž htio pretvoriti u istinu i istinu u laž. Postoje presude, postoje masovne grobnice, postoji Memorijalni u Potočarima i to niko ne može negirati. Trebaju samo shvatiti pravu istinu i kazati zbog budućnosti naše djece. On što je rekao da će promijeniti mišljenje je jer savjest mu nije mogla izdržati. Žao mi je jer i on pripada žrtvama holokausta. Ja kao žrtva genocida nikad ne bih mogla negirati nešto što su presude utvrdile”, istaknula je Subašić.

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Podsjetimo, Greif je izjavio kako “nisu imali loše namjere”.

“Nismo imali namjeru da iskrivimo historiju, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!