Major OS BiH za N1: Situacija na Tjentištu nije toliko kritična, ali je visoke temperature pogoršavaju

Vijesti 13. aug 202409:31 0 komentara
Screenshot (Major Mevludin Agić)

S obzirom na to da je danima aktivan požar na području Tjentišta, tačnije, u rejonu Nacionalnog parka Sutjeska, a za N1 se javio major Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mevludin Agić koji je poručio da situacija na terenu i nije toliko kritična, ali da je pogoršavaju visoke temperature zraka.

Posljednje informacije su bile da požar prijeti da ugrozi putnu komunikaciju Foča-Gacko.

Na ovom području vatru gase helikopteri Helikopterskog servisa i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo odluku, očekuje se da danas u pomoć priteknu i helikopteri iz Srbije.

Posade helikopterskog skvadrona OS BiH su od ranih jutarnjih sati angažovane na gašenju ovog požara, naveo je Agić.

“Naša dva helikoptera su upravo djelovali na putu Foča-Gacko. Situacija nije toliko kritična, ali nije nimalo ni sjajna. Mi smo od jutros izbacili oko 16.000 litara vode na najbližu tačku požara koja ugrožava komunikaciju i mislim da smo dobrim dijelom to sanirali. Trenutno vršimo dopunu goriva na stadionu na Tjentištu i onda ponovo polijećemo sa dva helikoptera i nastavljamo gašenje požara”, istakao je Agić.

Kako je i najavljeno, očekuju se i helikopteri iz Srbije.

“Trenutno na nebu ne vidim nijedan drugi helikopter osim onih OS BiH i jednog helikoptera servisa MUP-a RS. Požar je u svakom slučaju destruktivan element pogotovo kada je u pitanju priroda, a dodatno je važno za građane BiH i državu da se sanira jer se nalazi u rejonu Nacionalnog parka Sutjeska. Prevencija i što brže stavljanje pod kontrolu je neophodno pogotovo jer dolaze izuzetno visoke temperature”, naveo je.

Interesovalo nas je kakvim helikopterom OS BiH gase požar?

“Trenutno OS BiH gase požar sa dva helikoptera UH1-H, UH1-H2 Irokez. Riječ je o helikopterima koji imaju kapacitet nošenja 1.000 litara vedra (vanjskog tereta). Mi u suštini bacamo dvije tone vode u razmaku od po dvije-tri minute na istu tačku tako da je efekat izuzetno dobar. OS BiH ima dobre kapacitete, a jedan od helikoptera kojeg ovdje imamo može, osim gašenja požara, pomoći i prilikom evakuacije u slučaju požara i pružanja medicinske skrbi. Inače ako nekofga intersuje, požare nastojimo uvijek gasiti ujutro kada je manja temperatura zraka kako se ne bi požar širio, a i kako se ne bi smanjivao kapacitet helikoptera što se i dešava inače. Moral koji trenutno vlada među ljudima koji gase požar je na visokom nivou jer mi smo profesionalci koji smo spremni u svaka doba i na svakom kraju zemlje pomoći stanovnicima kapacitetima kojima mi raspolažemo”, poručio je Agić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!