Maloljetnik koji je usmrtio policajca ne može ići u zatvor: Kuća pretresena, informacija o saslušanju roditelja još nema

Vijesti 25. okt 202419:30 0 komentara

Teroristički napad potresao je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Maloljetnik je ušetao u Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi i nožem napao dvojicu policijskih službenika. Jednog je ubio, drugog ranio. Javnost u šoku i nevjerici, prvo od informacije o zločinu, a onda i od informacije da maloljetni počinitelj neće biti krivično odgovoran.

U maniru koji se viđa uglavnom u filmovima, maloljetni E.S. oko 20:40, ušetao je u prostorije policijske stanice u Bosanskoj Krupi i nožem napao policijske službenike. Na licu mjesta ubio je Ozrena Marana, a teško je ranio njegovog kolegu Avdu Hasanovića. Dvojica policajaca bila su sama u Policijskoj stanici, svjedoči Redžep Regić koji živi i radi s druge strane Titove ulice u kojoj se sve odigralo.

“U jednom momentu sam čuo buku iz pravca stanice, mislio sam da nije ništa da je uobičajeno privođenje neke alkoholisane osobe ili nešto slično i povike iz stanice. Nisam nešto specijalno obraćao pažnju, međutim tad sam primjetio da se ipak nešto dešava, izašao sam vani vidio sam prvo patrolno vozilo, vidio sam da se radi o povrijeđenima tad su iznijeli nažalost unesrećenog i odvezli ga”, rekao je Redžić.

Četrnaestogodišnji počinilac tereti se za izvršenja krivičnog djela terorizam. Motiv je, stav je tužilaštva – napad na instituciju s ciljem zastrašivanja stanovništva. Pojedini mediji pozivali su se na neimenovane izvore navodeći da je po srijedi vjerski ekstremizam, ali policija to ne potvrđuje, ograđujući se da će detaljno ispitati mogućnost da je maloljetnik bio podstrekavan na napad.

“To je nešto što za sada nije utvrđeno mi sad utvrđujemo stvarno činjenično stanje i provodimo kriminalističko istraživanje o događaju”, rekao je Amel Kozlica, direktor Uprave policije USK.

U okviru istrage pretresena je porodična kuća počinioca terorističkog čina. Nema informacija o saslušanju njegovih roditelja, a demantovana je informacija o njihovom hapšenju. Nakon događaja koji je šokirao zemlju jedno od otvorenih pitanja je i ono o krivičnoj odgovornosti maloljetnika.

“Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od najmanje 10 godina ili doživotna kazna, međutim prema krivičnom zakonu FBIH ovom maloljetnom licu ne može se izreći takva kazna, niti kazna zatvora, jer je mlađi od 16 godina, dakle ne radi se o starijem maloljetniku, nego o mlađem maloljetniku. S obzirom na to, njemu se mogu izreći zatvorske mjere, odnosno, upućivanje u odgojno-popravni dom u trajanju od pet godina”, navela je Merima Mešanović, glavna tužiteljka USK.

O maloljetnom počiniocu ili njegovoj porodici policija nije imala ranija saznanja. Nakon terorističkog čina stepen bezbjednosti podignut je na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a u Unsko-sanskom kantonu na ulice su izvedene i duge cijevi. Pitanje bezbjednosti policijskih službenika na radnom mjestu, njihove opremljenosti i obučenosti danas je bilo u drugom planu. Građani u šoku zbog napada koji se dogodio, ali i u nevjerici da iza svega stoji maloljetnik.

Teško ranjeni policijski službenik Avdo Hasanović koji je zadobio višestruke tjelesne povrede u predjelu glave i abdomena odmah je prebačen u Kantonalnu bolnicu u Bihaću gdje je operisan i trenutno je stabilan i svjestan.

Ubijeni policijski službenik inače je iz Novog Grada, opštine koja je za sutra, kada je planirana i sahrana ubijeno, proglašen Dan žalosti. U Bihaću je zasjedala i Vlada USK. Donesena je odluka da se danom žalosti na području cijelog kantona proglasi dan sahrane ubijenog policijskog službenika Ozrena Marana.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!