Mandić se oglasio o izgledu novih glasačkih listića: “Potcjenjuju nam inteligenciju”

Vijesti 10. sep 202319:20 2 komentara
Srđan Mandić (N1)

Referendum o opozivu načelnika sarajevske općine Centar, Srđana Mandića (Naša stranka), prvobitno je bio zakazan za 17.septembar. Referendum je, potom, odgođen za 22. oktobar, a promijenjen je i izgled listića na kojima će građani iskazati svoju volju, o čemu se oglasio Mandić.

Mandić je na Facebook nalogu objavio dvije fotografije.

Tvrdi da ona lijevo prikazuje listić koji je bio planiran za referendum 17. septembra, te da je on bio u boji, imao je u zlatotisku ugraviran općinski grb, kao oblik zaštite od zloupotreba.

“Općinska većina je onda odlučila da za 22. oktobar promijeni listić u crno-bijeli, u A4 formatu, koji se može štampati na običnom printeru, bez ikakve zaštite, kako bi sebi olakšala posao, potcjenjujući našu inteligenciju, ali i inteligenciju birača”, dodao je Mandić.

Naveo je i da će predsjedavajući Općinskog vijeća u Centru Sejad Đozo (NiP) morati opečatiti svaki listić, s obzirom da jedini ima te ovlasti, te da ga čeka težak posao.

“Napominjem da svaka zlouputreba pečata predstavlja ozbiljan kazneni prekršaj, ne smijete ga nikome dati u ruke, a pošto ste vi jedan fer demokrata, siguran sam da nećete imati ništa protiv da u prostoriju gdje budete ovjeravali listiće postavimo video nadzor. Radi transparentnosti i poštivanja zakonskih procedura u koje se stalno kunete. Pratićemo budno svaki vaš korak jer znamo kakvo “izborno iskustvo” imate”, napisao je Mandić.

Podsjetimo, vijećnici NIP-a predvodili su inicijativu za Mandićevim opozivom, za šta su ostvarili dovoljan broj ruku u općinskom vijeću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare