Manjača malo-malo bez vode: Dok se lokalne vlasti ne dogovore, mještani piju kišnicu

Vijesti 07. jul 202422:25 0 komentara

Početak je ljeta, a Manjača je malo - malo bez vode. Posebno je teško u Stričićima. Dok se lokalne vlasti ne dogovore kako provesti čistu vodu, mještani piju kišnicu.

Na pašnjacima Manjače – stado ovaca. Čuva ih Savan Azarić. Danas na ispašu. No, katkad, put traženja najbliže lokve. Ovce žedne. A vode, malo – malo, pa nema.

“Pa imamo dosadašnje te neke lokve, i izvore ali to su manji izvori pa tjeramo stoku na te izvore, lokve i tako . Bilo je teško, ali dogonili smo pumpama cisternama i tako se snalazili”, rekao je Savan Azarić.

Svakodnevnica mještana Manjače

U lokvama – voda prljava. No, u nedostatku čiste, primorani su. Najveći je problem obezbjediti vodu za krave, koje piju i do 50 litara dnevno. No, stoka se mora napojiti. Bašta, zaliti. Voda za piće, obezbjediti. Uštediće se na pranju suđa i kupanju.

“Danas ti je ako radiš na ovoj vrućini, na prašini, treba da se istušira čovje , a odakle će kad nema vode. Ljudi farmeri ovdje imaju po 30, 40 krava, pa imaju svinje, pa ostala stoka, kako će oni da se snadbijevanju, kako”, pita se Petar Đukić.

Šajić Milo odgovara – nikako.

“Nikako, najbitnije je što za stoku nema vode, a kamoli za ljude, pa koristimo bunare, bunari su stari, pa ih trebalo izolovati. Dovezu nam vodu, šta ćeš, pa platimo, ko naftu ili ulje, sapereš se malo i gotovo šta ćeš”, kaže Šajić.

Svakodnevnica je to ponekad stanovnika Manjače. Na ionako težak život na selu, prisiljeni su piti kišnicu.

Dugodišnji problem nikako da dobije svoj epilog. Mještani – Izlazili na ulice. Kucali na vrata gradske skupštine. No, uvijek:

“Dođu, obećaju, puste, isto neki dan, kad smo štrajkovali, isti dan su odma odvrnuli vodu, kako tad ima“, pita se Petar Đukić.

Dotrajale pumpe

Pridružili su se tada mještanima i predstavnici lokalne vlasti. No, kao po dobrom starom običaju u Banjaluci, iz suparničkih tabora – umjesto rješenja, na stolu – prebacivanje odgovornosti.

“Predsjednik skupštine više od 10 dana nije htio da potpiše odluku o kreditnom zaduženju, s obzirom da to nije bilo učinjeno , odluka je morala biti poništena“, rekao je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

“Mi smo usvojili taj kredit, omogućili da se rekonstruiše Banjica i evo danas imamo predstavnike gradske vlasti koji opet danas ne znaju šta će, nego krive skupštinu grada”, kazao je Ljubo Ninković, predsjdnik Skupštine Grada Banjaluka.

Dotrajale pumpe na Banjici odakle se voda snadbijeva, osnovni su problem, kažu u Vodovodu. Posljednji nestanak električne energije kumovao je novim kvarovima. Kredit od 10 miliona maraka trebao je da riješi problem. No, zbog političkih prepucavanja, sve je blokirano.

“Pametnije bi bilo da se ne prepucavaju. Nego da riješe problem”, kaže mještanin Savan Azarić.

Jer život, zimi bez struje, ljeti bez vode – je nemoguć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!