Marčeta: Trebamo tražiti izlaz iz mraka u kojem se nalaze Srbi u FBiH

Vijesti 09. feb 202212:37 > 12:42 5 komentara
N1

Članovi Asocijacije Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine održali su danas konferenciju na novinare na kojoj su istakli kako oni nisu ravnopravan narod u ovom bh. entitetu te da su im uskraćena mnoga prava.

Na konferenciju su došli i predstavnici iz Unsko-sanskog kantona i Kantona 10. Posebno ignorantski odnos istakli su u pitanjima izbornog zakona.

“Nemoguće je da Srbe u Domu naroda predstavlja neko ko nije stvarno Srbin. Neko je danas Bošnjak, sutra Hrvat, Srbin, pa ostali”, to ne može tako istako je Mile Marčeta, te dodao: “Trebamo tražiti izlaz iz mraka u kojem se nalaze Srbi u FBiH”.

Nebojša Radivojša, načelnik Glamoča, kazao je da sve što mogu “da im ne daju, to i ne daju”.

“U Glamoču se ne izučava srpski jezik i nacionalna grupa predmeta. Srpska djeca mogu da biraju da uče bosanski ili hrvatski jezik, ali ne i srpski, iako je konstitutivan i zagarantovan Ustavom BiH. To je tragedija. Jednom djetetu ne dati da uči svoj materinji jezik. Bilo gdje u BiH gdje se to pravo uskraćuje djeci, treba da prestane”, rekao je Radivojša.

Iz Asocijacije ističu kako se prema njima ponašaju kao da su “statistička greška”.

“Od Vašingtona do Dejtona, do danas, Srba nema nigdje kad je u pitanju jednak pristup. Niko nas ne pita, nema nas nigdje – to je ključni problem. A svaki dan nas manje ima”, dodali su.

Načelnica Drvara Dušica Runić kazala je kako je ona bila jedna od prvih povratnica u Drvar.

“Mi smo svojim povratkom spriječili etničko čišćenje Srba u FBiH. Ja u Drvaru živim i odgajam djecu, ali teško je”, kazala je.

Ipak, za razliku od nekih drugih općina u FBiH, Drvar je 2003. dobio nacionalnu grupu predmeta. Runić podsjeća da je to učinjeno takozvanom “Balvan revolucijom”, kada su građani blokirali ceste balvanima. No, Runić kaže, kako i danas štampaju sami svoje knjige.

Dodala je kako je “srpski ministar (u kantonu) iz reda SDP juče odlučio da ukine socijalnu pomoć u opštine Drvar, Grahovo, Glamoč”. Objašnjava da je to uradio dopisom kojim obavještava korisnike da neće biti isplata od 1.3. Zbog toga počinju promovisati kampanju “Srpski predstavnici, srpskim glasovima”.

Uroš Đuran, načelnik Grahova, kazao je da ova Opština nema doktora zadnjih mjesec dana.

“U koroni je to tek problem. Isti su problemi sa socijalnom zaštitom kao u Drvaru”, rekao je.

Požalili su se na ministre u Vladi Livanjskog kantona.

Predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanja Davidović kazao je kako je ova opština jedina u Unsko-sanskom kantonu sa srpskom većinom, ali da u Skupštini USK od 31 zastupnika niti jedan nije Srbin.

“To dovoljno govori kolika je moć predstavljanja Srba u USK. A to se reflektuje na probleme formiranja Kluba Srba”, kazao je Davidović.

Ipak na kraju zaključuje da postoji u svemu i nešto pozitivno, a to je da su u Bosanskom Petrovcu dobri međunacionalni odnosi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare