Marić: SNSD kadrovi su započeli put BiH ka NATO-u

Vijesti 09. nov 202217:30
N1

Aktualne teme za N1 analizirala je politička analitičarka Ivana Marić.

Komentarušući jednoglasno usvajanje danas na Vijeću ministara BiH o ANP-u, Marić kaže da su oni koji su odlučivali svjesni da je put u NATO neminovnost.

“To pokazuje pogubnost učestalosti izbora u BiH. To jeste ono što treba iskoristiti dok traju pregovori za formiranje vlasti da donesu ono što je njima naugodno. Oni će to drugačije predstaviti da ANP nije put u članstvo BiH u NATO. SNSD kadrovi su ti koji su započeli put BiH ka NATO-u, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić. Dodik je nedavno molio Rusiju da produže mandata ALTHEA, da ne dođe NATO, a to je u stvari samo priča za javnost. Svjesni su da moraju ići tamo i oni to žele. To je onaj SNSD prije ovog novog koji se fokusira na nacionalnu priču”, kaže Marić.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a danas je kazao da će se na novom izbornom saboru birati novi predsjednik PDP-a, jer po Statutu nemam više pravo da se kandiduje.

“U PDP je sukob između dvije struje. Pratim ih od 2022. godine, umjerena stranka centra, iako oni pripadaju desnom centru. Vidjeli smo drugačiju politiku i do posljednje dvije godine nije bilo nacionalističke retorike. Sada je tu raskol između tih politika. Mladen Ivanić se ne ističe, odlazi Borenović, Crnadak. Vidjećemo kako će ti novi voditi stranku, Stanivuković, Trivić, Vuković.”

Za sastanak predsjednika stranaka Trojke koji su predstavljali koaliciju od osam stranaka sa Draganom Čovićem u Mostaru, kako bi dogovorili formiranje vlasti, Marić kaže da se za razliku od nekih ranijih sastanaka, vidio optimizam.

“Vidio se optimizam kod lidera stranaka.”Kazala je da bi s enešto moglo i promijeniti u poltici Čovića ako bude išao sa novom koalicijom. “Moguće je da iz igre ispadne SDA i čini mi se da su oni jučer postigli dogovor.”

Za izbacivanje SNSD-a iz vlasti kaže postoji kombinatorika ali da će Pokret za državu najvjerovatnije dati četvrtog delegata SNSD u Domu naroda BiH gdje im se u reke daje mehanizam da opet mogu sve blokirati na državnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad