Marić: Sve će biti skuplje, ali ćemo biti sretni jer neće biti rata

Vijesti 03. nov 202109:17 > 13:28 4 komentara
N1

Politička analitičarka Ivana Marić jutros je za N1 komentarisala aktuelnu situaciju usljed krize u političkom odnosima, poteze visokog predstavnika Christiana Schmidta i druge teme.

Marić je kazala da “kada se završi priča o ratu, mi ćemo se probuditi i vidjeti koliko je sve skuplje”.

“Upravo je razlog za ovako podizanje magle i buke stvaranja u javnosti da se mi ne bi brinuli oko poskupljenja. Kada se završi ova priča o ratu, a završit će vjerovatno uskoro, mi ćemo se probuditi i onda ćete vidjeti koliko je to sve nas koštalo i koliko ćemo skuplje sve plaćati”.

Nema plina, zima je, sezona je grijanja, sve će poskupjeti, kao neće biti poskupljenja cijena za domaćinstva a hoće za privrednike, naravno da će sve to spasti kasnije na domaćinstva jer će privrednici sve poskupjeti. Vidimo kruh poskupljuje, vidimo uzsluge su najavili da će poskupjeti, jednostavno nakon mjesec dana mi ćemo se probuditi, sve će biti skuplje ali ćemo biti sretni jer neće biti rata. To je zapravo razlog za pravljenje ovakve buke, zaboravit ćemo da smo nezadovoljni vlašću“, kazala je Marić i dodala:

“Bilo je zanimljivo slušati direktora Srbija gasa da kada su oni nabavljali plin da su već nabavljali i za nas. To je poražavajuće, da su već računali da su naše vlasti toliko nesposobne, da su već se brinuli i za BiH. To je ono što naši političari radi, da se svi brinu za BiH a samo se ne brinu oni koje mi plaćamo i koje smo izabrali da to rade”.

Marić je dodala da mi kao narod ne vjerujemo ljudima koje smo sami izabrali.

To je stalno prebacivanje odgovornosti. Stalno su protesti ispred OHR-a, mi jednostavno ne vjerujemo ljudima koje smo sami izabrali. Mi 20 godina i više biramo iste ljude i onda smo nezadovoljni njima, i onda kada nešto treba promijeniti mi tražimo pomoć od drugih, od međunarodne zajednice, od nekih koje mi nismo birali, koje mi ne plaćamo i koji su tu gosti i kojima je u interesu prvo nzaštita njihovih država i međunarodnih organizacija koje ih šalju ovdje. Zabrinjavajuće je kada naši političari očekuju od drugih da rješavaju naše probleme; pa pozivaju međunarodnu zajednicu, Vučića, Plenkovića, Erdogana. Jednostavno zašto ne ukinemo sve institucije i nekako damo tu nadležnost drugim državama i međunarodnim organizacijama da riješavaju njihove poslove jer oni nisu u situaciji. Nisu sposobni, tj. neće, jer su zabavljeni nekim drugim javnim nabavkama, respiratora, industrijskog kisika i mnogih drugih stvari preko kojih oni mogu da se bogate“.

Također, Marić je kazala da je BiH poligon za diskusiju velikih sila.

BiH je poligon za diskusiju velikih sila, za njiuhovo igranje pokera, pa ko blefira, ko će dobiti nešto, ko ima zaista dobre karte u ruci i sve to samo da bi izmirili neke račune na drugim teritorijima. BiH njima ko zemlja nije zanimljiva, ali jednostavno preko nje prebijaju neke druge račune. Fokus Escobarovog govora je bio da se ne smije Rusiji i Kini dozvoliti veći utjecaj. Zašto nije fokus bio kako će građani BiH živjeti, već strani utjecaj. To je onako više iz principa da vide ko će dobiti teritorij ovdje i ko će imati veću nadmoć u BiH. Ovo je diplomatska borba i apsolutno ne bi trebalo da ima tolikog utjecaja na građane, posebno ne na probleme koje mi imamo. U ovoj bici je pobijedila Rusija, znači uspjela je dobiti svoje, međutim prije par mjeseci su pobijedile zapadne sile kada su uspjele imenovati Schmidta uprkos protivljenju Rusije. Pri tome je dobro da je BiH uspjela produžiti mandat i da će biti produžiti mandat na godinu dana EUFOR-a tj. ELTE i to je ono što je bitno i što se trebamo fokusirati”, poručila je.

Analitičarka je u razgovoru za N1 još kazala da smo od visokog predstavnika “osim izražavanja zabrinutosti imali smo probleme”.

Mi nismo neku visoku cijenu platili za to, jer vi kada vidite šta smo mi imali od visokog predstavnika u 12 godina, osim izražavanja zabrinutosti imali smo samo probleme. Posebno ova zadnja odluka Inzka koja je bila okidač za ovu krizu koju nazivamo najvećom krizom koju je proizveo visoki predstavnik i koju nije osigurao. Nametnuo je zakon o zabrani negiranja genocida, nije osigurao njegovu provedbu niti može a mogao je puno toga uraditi što je korisno“.

Još je kazala da je ponašanje stranih funkcionera pokazatelj da “mi treba da se oslonimo sami na sebe”.

To što Schmidt neće iznijeti svoj izvještaj neće biti nikakav pomak niti unazad niti naprijed za BiH i vidimo po njegovom djelovanju u BiH da to nije ono što smo očekivali. Njegovo obraćanje u Parlamentu svi smo očekivali da će nešto značajno reći, on je pričao pošalice i mislim, nama to ne treba. Mi toga dovoljno imam kod naših političara. Ako neće raditi i ako neće koristiti svoje ovlasti, zašto da trošimo vrijeme i da plaćamo i dalje 25 hiljada eura mjesečno iako ne plaćamo mi to direktno, ali to se računa u BiH. Ovo je pokazatelj koliko mi treba da se oslonimo na sebe, na spostvene snage, da ne očekujemo od međunarodne zajednice da ne riješi naše interne probleme“.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare